Jag är inte mycket för det här med alla hjärtan dag men här kommer ett förslag till en alla hjärtans dag meny.
Skicka ett chokladogram annars vettja =)
Eller varför inte några fina blommor?
Ugnsbakade fikon med chevre
- olja, för pensling
- 6 färska fikon
- 200g mjuk chevre (getost)
- 1 rosésalladshuvud
- 85g valnötter,hackade
- 6 msk olivolja
- 3 msk balsamvinäger
- Förvärma ugnen till 160grader. Lägg ut aluminiumfolie på en plåt pensla folien lätt med olja.
- Skär fikonen i fjärdedelar, från toppen nästan till botten,(fikonet ska hålla ihop) och lägg upp på folien. Skär upp getosten och lägg den i mitten av fikonen. Grädda i 10-15 minuter tills osten har smält och blivit lite brun.
- Under tiden, vispa ihop ingredienserna till vinegretten och smaka av med lite salt och peppar.Lägg upp ett par rosésalladsblad på varje tallrik. Ta ut fikonen från ugnen och placera på rödkålsbladen. Strö över valnötter ovanpå. Ringla över vinegretten och servera varmt eller ljummen
Ugnsstekt oxfile/fläskfile med charlottenlök och svamp
- 2 msk sojasås
- 1 msk rödvinsvinäger
- 6 msk olivolja
- 8 vitlöksklyftor skalade, 4 krossade, 4 hela
- 1.75 kg oxfile, eller fläskfile
- 10 små charlottenlökar, skalade
- en liten knippe rosmarin utan stjälkar
- 350g blandad svamp, t.ex. kantareller, ostronskivling och champinjoner, halverade
- Blanda 1 msk soja, rödvinsvinäger och 3 msk olivolja med 4 klyftor krossad vitlök. Ställ åt sidan. Krydda köttet rikligt med salt och peppar, lägg i en stor plastpåse med marinaden. Marinera i kylskåpet i minst 1 timme.
- Låt köttet ligga i rumstemperatur ett par timmar innan stekning. Torka köttet tort och krydda igen. Värm ugnen till 200 grader. Värm 1 msk olivolja i en stekpanna och bryn köttet väl på alla sidor och lägg det sen i en stor ugnsform med schalottenlök. Strö över hälften av rosmarin och stek i ugnen i 25 minuter för rare. Stek yterligare 10 minuter för medium rare. Täck köttet med folie medan du tillagar svampen.
- Blanda svampen med resterande olivolja, sojasås vitlöksklyftor och rosmarin. Lägg svampen på ett plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 15 minuter. Skär upp köttet och servera med svamp och charlottenlök.
Det här receptet hittade jag hos Tre tjejer i köket. Har testat det förut och det blev super gott!
Vit chokladpannacotta med björnbärsmousse
Till fyra portioner behöver du:
1 dl mjölk
4 dl grädde
200 g vit choklad
3 gelatinblad
1 vaniljstång
4 msk socker 200 g björnbär
ca 1 msk socker
1 1/2 dl grädde
2 äggvitor
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i vatten. Värm mjölk, grädde, socker och den delade vaniljstången till strax under kokpunkten. Smält chokladen i vattenblad. Lös upp gelatinbladen i gräddblandningen och blanda i den smälta chokladen. Häll upp i portionsformar och ställ i kylen i minst fyra timmar för att pannacottan ska stelna.
Vispa grädde och äggvitor var för sig. Passera björnbären,men spara minst ett björnbär per portion för garnering, genom en fintrådig sil och tillsätt socker. Blanda grädde och björnbär och vänd sedan ner äggvitorna. Häll björnbärsmoussen över den stelnade pannacottan och låt sedan stå kallt i ytterligare 1 timme. Garnera med björnbär och mynta.
3 kommentarer:
vilka fina bilder :) är det du som har fotat de?:)
du får ha en fortsatt bra dag och start på helgen :)
kram
Tycker också att du tar fina bilder! All matupläggning ser aptitlig och lockande ut!
Du kan!
Helt fräckt stuk på fikon upplägget
Bra tänk, GRATTIS.
/roffekock
Skicka en kommentar