Idag finns det massor av varianter på semlor.
Chokladsemlor
Saffranssemlor med lingongrädde
GI semlor
Chokladsemla med kokos och passionsfrukt
Jag har letat efter ett klassiskt recept och det tidigaste receptet på semlor hittade jag på Nordiska museets hemsida. Det är Cajsa Warg's, recept ur boken Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber, från 1755.
Cajsa Wargs hettwägg med Mandel
Tag små runda hwettebröds bullar och skiär en rund plåt ofwanuppå, gräf sedan ut alt inkråmmet och lägg det uti en skål, blöt det med söt grädda eller miölk och rif det wäl sönder med en skied; tag et ägg til hwar bulla och slå dem til det blöta brödet, lägg dertil skalad och rätt fint stött mandel, socker, 2 skiedblad smält smör til hwar bulla och litet salt, rör detta wäl tilhopa och sätt på fyrfat at det intet stelnar, fyll det sedan uti den toma skårpan, och lägg den runda plätten ofwanuppå,bind wäl omkring med grof tråd at plätten sitter qwar, och sätt bröden uti en wid castrull at de kunna stå brede wid hwarandra, slå sedan miölk uppå uti samma Castrull, men intet så mycket at det står öfwer dem, och lät därmed koka en half timma:
skulle miölken koka bort, så kan mera spädas til: uti et annat kärill kokas upp et stop söt miölk eller mer, alt efter myckenheten af brödet, och lägg deruti litet såcker och smör; när det skall anrättas tages tråden bort och bullorna läggas uti et diupt fat, slå den kokta miölken uti Castrullen och red af med 2 äggegulor, då öses litet miölk på bröden och det öfriga slås uti en skål at bära in när det ätes.
1 stop = 1 1/3 liter
Tore Wretmans recept på semlor och Fettisdagsbullar ur:
Tore Wretman, Svenska husmanskost, 1967
100 g smör
3 dl mjölk
75 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1 liter vetemjöl (600 g)
½ tsk hjorthornssalt
Av denna sats blir det omkring 12-14 semlor.
Man börjar med att smälta smöret och hälla det i mjölken.
Jästen smulas fint i en degbunke, salt, socker, ägg och degspad tillsätts.
Pudra över hjorthornssaltet och undan för undan mjölet allt under det ni arbetar degen blank och smidig.
Låt degen jäsa 10 minuter.
Arbeta den på nytt och tag sedan upp den på bakbordet och forma jämna bullar som skall jäsa på plåt en gång till och penslas med ägg innan de gräddas i 250 graders ugnsvärme i 5-10 minuter.
6 semlor
2 dl tjock grädde
½ dl smält smör
2 ägg
1 msk socker
rivet citronskal
150 g mandelmassa
Låt de nybakade semlorna svalna något och pricka med en gaffel av ett mindre lock ovanpå varje.
Töm med hjälp av gaffeln ut det mesta av inkråmet. Blanda det i en bunke med mandelmassan, grädden, äggulorna, smöret, sockret och litet rivet citronskal.
Arbeta massan väl, fyll den i bullarna och lägg tillbaka locket.
Vispa äggvitorna till skum med litet socker och bestryk semlorna därmed.
Glasera dem i hög ugnsvärme – helst under grillelement – och servera i djupa tallrikar tillsammans med mjölk som kokats upp med en vaniljstång. Många serverar kanel till.
2 kommentarer:
Hej Anna!
Har du bakat någon av semlorna? Vilken är godast?
Semlor är så svåra att baka!
(m)
Nej har aldrig bakat semlor faktiskt. tänkte göra det på tisdag. Men norska semlor blir det nog. dom har hallonsylt istället för mandelmassa.
Skicka en kommentar