På Aftonbladet hittade jag ett recept på glutenfria semlor.
Glutenfria semlor
ci 10-12 semlor.
100 gr smör
3 dl mjölk
1 ½ paket jäst
½ tsk salt
1 ägg
2—3 krm kardemumma
1 dl socker
½ tsk hjorthornssalt
ca 12 dl glutenfri mix
1 ägg till pensling
1. Smält smör och blanda den med mjölken. Värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i en skål och häll över degspadet.
3. Tillsätt salt, ett ägg och socker.
4. Rör sedan ner mixen blandat med hjorthornssaltet till en deg.
5. Jäs degen i 10 minuter under en kökshandduk.
6. Väg upp degen i 10—12 lika stora bullar och jäs 30 minuter. Gör 20 bullar om du ska göra minisemlor.
7. Pensla med ägg och grädda ca 5—8 minuter i 250 grader.
Konditormästarens kommentar: ”Glutenfria bullar kan man inte baka i vanliga bagerier på grund av bestämmelser, men de går utmärkt att göra hemma. Det gör jag för min fru är glutenallergisk.”
Fotnot: Alla bullar kan bakas laktosfria om man byter ut mjölk och smör till laktosfria alternativ.
Konditormästarens 6 bästa tips
1. Det är bra att läsa igenom receptet innan man börjar baka.
2. Ta inte i för mycket mjöl. Det är bättre att ta lite mindre mjöl? från början? och känna hur degen känns efter jäsningen och tillsätta mer om det behövs vid utslagningen till bullar. Du får gå på fingerkänslan.
3. Längre knådning ger luftigare bulle. Många knådar degen för kort tid.
4. Det är bra att bullarna får jäsa i värme, gärna vid spisen, men inte varmare än 37 grader.
5. Låt degen jäsa färdigt. Många ger degen för kort jästid. Om man trycker lätt med fingret på bullen ska degen snabbt fjädra tillbaka. Först då är den färdigjäst.
6. Ät semlan som den är eller servera den i en djup tallrik med varm mjölk i.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar