Vi har inte vart och handlat på nästan 1,5 vecka nu. Så jag rotade fram en fläskfilé ur frysen och såg att det fanns ingredienser till en potatisgratäng.
Fläskfilén lade jag i en marinad (1 timme)av timjan,rosmarin,chilipulver,olivolja och vitlök. När potatisgratängen nästan var klar brynte jag köttet.Saltade, pepprade och stekte i ugnen på 175 grader.
Vi hade ingen sås till, men en rödvinssås eller grönpepparsås passar bra.
Nigellas krämiga potatisgratäng
Till en form (10 personer) Jag halverade receptet.
2 kg potatis, mjölig, t.ex. King Edward
5 dl mjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 st lök, skalad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
50 g osaltat smör
Värm ugnen till 240 grader. Skala potatisen och skär den i centimetertjocka skivor. Lägg dem i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk. Rör om ofta. Smöra en form (ungefär 37 x 30 cm). Häll ner potatiskoket i den. Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills gratängen börjar bubbla och har fått fin färg. Ta ut den ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
2 kommentarer:
Men herregud - ser så grymt gott ut.
Och det "skrapade" du bara fram sådär? :-) Damn.
Inspiration inför morgondagens middag :-)
Ja det gäller att vara kreativ när kylen och frysen är tom=)
Kul att jag kunde inspirera någon=)
Skicka en kommentar