Gott med kiwi!
Jag har ätit 8 kiwin, nu svider det på tungan och läpparna. Det är pga kiwins enzym actinidin, som det också finns mycket av i ananas. Dom gula kiwin saknar actinidin och är inte sådär syrliga som gröna kiwi.
Visste ni föresten att kiwi härstammar från ett slags kinestetisk krusbär?
Rolig fakta om Kiwin
Kiwin bli sötare ju mer mogen den är. En hård kiwi är sur/syrlig.
Kiwin kan ätas med skal
Kiwin plockas innan den är mogen och kyls direkt ner till 0 grader, för att sedan exporteras eller lagras.
Kiwins enzym actinidin mörar kött
En medelstor kiwi innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin
Kiwin är ätmogen när fruktköttet ger efter för lätt tryck.
Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.
Actinidin enzymet hindrar gelatin från att stelna.
Kiwin kan ätas med skal
Kiwin plockas innan den är mogen och kyls direkt ner till 0 grader, för att sedan exporteras eller lagras.
Kiwins enzym actinidin mörar kött
En medelstor kiwi innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin
Kiwin är ätmogen när fruktköttet ger efter för lätt tryck.
Man bör inte blanda mosad kiwi med vispad grädde eftersom enzymet också bryter ner protein i grädde, vilket ger obehaglig smak efter bara någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.
Actinidin enzymet hindrar gelatin från att stelna.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar