Kort om gott beskriver hur du kan göra rabarberpaj på ett smart och annorlunda sätt.
Det är sådana här tips man ska komma ihåg att inte glömma bort=)
Smarta smulor
En plåt, räcker till 8 portioner
Tid: 25 minuter
- 3/4 dl strösocker
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk nymalen kardemumma
- 125 g smör
- Sätt ugnen på 175˚. Lägg de torra ingredienserna i matberedaren. Tillsätt kallt smör, skuret i mindre bitar och kör i några sekunder, tills det blir en smulig blandning.Häll ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Blandningen ser ut som mjöl, men man behöver inte forma den på något sätt.
- Grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter.
- Tag ut plåten och vänd på smulorna. Nu formas degen till lagom stora bitar, passande att toppa rabarbern med sedan. Grädda i ca 7 minuter till och låt smulorna svalna på plåten.
Lättkokt rabarber
4 portioner
Tid: 10 minuter
- 300 g rabarber, ca 3 kraftiga stjälkar
- 2 msk smör
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl vatten
- Skala rabarbern om skalet är grovt, och skär stjälkarna i bitar.
- Smält smöret i en stekpanna med släpp-lätt-beläggning, lägg i rabarbern och låt den fräsa i några minuter Strö över sockret och värm tills det smälter. Häll på vattnet och låt koka i ca 3 minuter eller tills rabarbern är mjuk.
- Montera pajen: Häll den varma rabarbern i en form eller i fyra portionsglas/formar. Strö över hälften av smulorna och servera genast med vaniljsås eller glass.
1 kommentarer:
Se där! Ett nytt sätt att laga till en rabarberpaj. Pajen i gasformar låter trevligt :)
m
Skicka en kommentar