onsdag 10 december 2008

Saffranspäron


Idag har jag gjort saffranspäron till mormor. Det blir en bra och god julklapp.
Viktigt när man gör inläggningar är att burkarna/flaskorna är fria från bakterier. Genom att koka burken så försvinner bakterierna.







Till en burk saffranspäron:

4 fasta päron
1 paket saffran (0,5 g)
en citron (eller koncentrerad citron i flaska)
Lag:
7 dl vatten
6 dl socker






En "mise en place" är ovärderligt vid matlagning, och betyder allt på sin plats. Det innebär att man förbereder ingerdienser, verktyg så som bunkar, mått osv. Det går mycket fortare och smidigare att laga maten sen.


Skala päronen och lägg dom i en skål med kallt vatten. Pressa i några droppar citron så att päronen inte blir bruna (oxiderar). C vitamin(askorbinsyra) motverkar oxidationen.

Koka upp vatten,socker och saffran.
Lägg i päronen och låt dom sjuda i ca 20 min (beror på päronets mognadsgrad, stolek och sort)eller tills dom är mjuka. Viktigt är att inte koka päronen, då dom lätt faller sönder.




Lägg i päronen i den rengjorda, heta burken. Slå på lagen och förslut.







0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More