lördag 27 december 2008

Gi experiment

Jag tänkte utöva ett experiment i början av januari när all julmat har blivit uppäten. Sista provet vi hade i skolan handlade om GI och diabetes.
Det var intressant att läsa om hur mat med olika GI värden påverkar kroppen.
Så jag tänkte prova i 2-3 veckor och se vad som händer.

"Glykemiskt index, eller GI som det ofta förkortas, är ett mått på hur snabbt ett livsmedel höjer blodsockret efter en måltid. Hur snabbt höjningen sker beror på hur lång tid det tar för matsmältningen att omvandla kolhydraterna i maten till glukos (blodsocker).

GI är helt enkelt en skala för hur snabbt denna höjning sker, där ett högt värde innebär att blodsockret höjs snabbt och ett lågt värde innebär att det höjs långsamt. GI-värden på livsmedel tas fram genom experiment, man låter helt enkelt försökspersoner äta livsmedlet (mängden ska ge 50g kolhydrater) och noterar hur snabbt blodsockret höjs. Det finns två olika skalor, men den vanligaste skalan utgår ifrån att vanligt vitt bröd (vete) har ett värde på 100.

Generellt vill man alltid ha en långsam ökning av blodsockret, dvs man ska äta livsmedel med långsamma kolhydrater (lågt GI). Snabba kolhydrater (högt GI) kan ge djupdykningar i blodsockret och det gör dig trött och orkeslös, och det är inte heller bra för hälsan"


  • Livsmedel med GI upp till 40 = mycket lågt GI
  • Livsmedel med GI mellan 40-70 = lågt GI
  • Livsmedel med GI mellan 70-90 = mellanhögt GI
  • Livsmedel med GI mellan 90-110 = högt GI
  • Livsmedel med GI över 110 = mycket högt GI


Livsmedel med högt GI:

  • Basmati ris (GI 83)
  • Pommes frites (GI 107)
  • Nudlar (GI 131)
  • Saft (GI 94)
  • Potatismos, hemlagad (GI 98)
  • Potatis (GI 80)
  • Dextrosol (GI 146)
  • Vattenmelon (GI 103)
  • Kokta morötter (GI 101)
  • Couscous (GI 93)

Livsmedel med lågt GI:

  • Yoghurt Naturell (GI 51)
  • Äpple (GI 52)
  • Choklad 60% (GI 31)
  • Röda linser (GI 36 )
  • Kikärtor (GI 47 )
  • Haricots vertes (GI 54)
  • Röda kidney bönor (GI 19)
  • Valnötter (GI 15)
  • Fullkornspasta (GI 53)




Länkar

GI-metoden och GI för nybörjare

http://www.giviktkoll.se/

Icakurirens GI-sidor

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More