onsdag 23 april 2014

Rabarberdessert: Inkokta rabarber, rabarbersorbet, Crème Brûlée och kardemummabiscotti

Nu är våren här! Med våren kommer också rabarber, en av våra finaste primörer. Här tillsammans med en krämig och len Crème Brûlée samt knapriga kardemummabiscotti.



Inkokta rabarber
3 st rabarberstjälkar

Lag
½ dl honung
½ dl socker
2 msk pressad citron
½ dl vatten
2 st stjärnanis
½ vaniljstång, frön urskrapade
4 kardemummakärnor

Lägg ner vaniljstång + frön i en kastrull tillsammans med ingredienserna till lagen. Låt lagen sjuda i 5 minuter.
Skala rabarbern och skär den i önskad storlek. Lägg ner rabarbern i en ugnsform och häll lagen över. Vänd runt rabarbern i lagen och baka den sedan i ugnen i ca 10 minuter tills den är al dente. Låt svalna i rumstemperatur.


Rabarbersorbet

400 g rabarber
75 g socker
75 g vatten

Pressa rabarbern i en råsaftcentrifug.
Koka ihop socker och vatten till en sirapsaktig konsistens och tillsätt rabarberjuicen.
Låt svalna i kylen och kör sedan i glassmaskin.


Crème Brûlée

400 g grädde
200 g mjölk
150 g äggula
120 g socker
1 vaniljstång
2 msk råsocker

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg även ner vaniljstången.
Tillsätt grädde och mjölk och koka upp.
Låt gräddblandingen svalna. Vispa ihop ägg och socker och slå sedan gräddblandingen över äggsmeten. Sila av smeten och låt den gärna vila i kylskåp under natten.
Fördela smeten i portionsformar och grädda i vattenbad i ugnen på 95 grader i 45-75 minuter. Tiden varierar beroende på formarnas storlek. Skaka lite lätt på formarna för att se om smeten har satt sig.
Låt crème brûléen kallna och strö sedan över ett tunt lager råsocker. Skaka av överflödigt socker och bränn ytan med en brännare tills sockret smält och fått en gyllenbrun färg.

Kardemummabiscotti

2 tsk malen kardemumma
100 g smör, rumstempererat
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1/2 dl råsocker
2 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g grovhackad mandel

Lägg ner alla ingredienser i en mixer och kör snabbt ihop till en deg.
Knåda ihop degen och dela den i två delar.
Rulla delarna till två rullar och platta ut dom till längder på en plåt med bakplåtspapper.
Baka i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills längderna är genomgräddade och har fått en gyllenbrun färg. Ta ut dom och sänk värmen till 120 grader. Snitta längderna diagonalt och torka i ugnen i ca 30 minuter tills dom är helt torra. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More