Nu är våren här! Med våren kommer också rabarber, en av våra finaste primörer. Här tillsammans med en krämig och len Crème Brûlée samt knapriga kardemummabiscotti.
Inkokta
rabarber
3
st rabarberstjälkar
Lag
½
dl honung
½
dl socker
2
msk pressad citron
½
dl vatten
2
st stjärnanis
½
vaniljstång, frön urskrapade
4
kardemummakärnor
Lägg
ner vaniljstång + frön i en kastrull tillsammans med
ingredienserna till lagen. Låt lagen sjuda i 5 minuter.
Skala
rabarbern och skär den i önskad storlek. Lägg ner rabarbern i en
ugnsform och häll lagen över. Vänd runt rabarbern i lagen och baka
den sedan i ugnen i ca 10 minuter tills den är al dente. Låt svalna
i rumstemperatur.
Rabarbersorbet
400
g rabarber
75
g socker
75
g vatten
Pressa
rabarbern i en råsaftcentrifug.
Koka
ihop socker och vatten till en sirapsaktig konsistens och tillsätt
rabarberjuicen.
Låt
svalna i kylen och kör sedan i glassmaskin.
Crème
Brûlée
400
g grädde
200
g mjölk
150
g äggula
120
g socker
1
vaniljstång
2
msk råsocker
Dela
vaniljstången på mitten och skrapa ner fröna i en kastrull, lägg
även ner vaniljstången.
Tillsätt
grädde och mjölk och koka upp.
Låt
gräddblandingen svalna. Vispa ihop ägg och socker och slå sedan
gräddblandingen över äggsmeten. Sila av smeten och låt den gärna
vila i kylskåp under natten.
Fördela
smeten i portionsformar och grädda i vattenbad i ugnen på 95 grader
i 45-75 minuter. Tiden varierar beroende på formarnas storlek. Skaka
lite lätt på formarna för att se om smeten har satt sig.
Låt
crème brûléen kallna och strö sedan över ett tunt lager
råsocker. Skaka av överflödigt socker och bränn ytan med en
brännare tills sockret smält och fått en gyllenbrun färg.
Kardemummabiscotti
2
tsk malen kardemumma
100
g smör, rumstempererat
4,5
dl vetemjöl
1
dl socker
1/2
dl råsocker
2
ägg
1,5
tsk bakpulver
1
tsk vaniljsocker
100
g grovhackad mandel
Lägg
ner alla ingredienser i en mixer och kör snabbt ihop till en deg.
Knåda
ihop degen och dela den i två delar.
Rulla
delarna till två rullar och platta ut dom till längder på en plåt
med bakplåtspapper.
Baka
i ugnen på 175 grader i 15-20 minuter tills längderna är
genomgräddade och har fått en gyllenbrun färg. Ta ut dom och sänk
värmen till 120 grader. Snitta längderna diagonalt och torka i
ugnen i ca 30 minuter tills dom är helt torra.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar