Lax
blir fantastiskt god och saftig när den tillagas långsamt på låga
temperaturer.
Till
laxen en fräsch, vårig fänkålssallad med en frisk och örtig kall
sås.
För fyra personer
Kall örtsås
1 kruka dill
½ kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
en knippe persilja, bladen
½ dl olivolja
2 dl turisk yoghurt, naturell
½ dl majonnäs
½
vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen peppar
Mixa olivolja, salt, dill, persilja,
basilika och gräslök slät i en mixer eller med en stavmixer.
Rör ihop örtblandningen med yoghurt,
senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.
Citronvinägrett
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
en nypa flingsalt
Fänkålssallad
½ fänkål
1 stor schalottenlök
en halv gurka
en kruka dill
1 äpple
Ansa fänkålen och skär bort roten.
Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin
eller en osthyvel. Skala löken och skär även den tunt. Blanda
alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i
citronvinägretten.
Ugnsbakad lax
800
g färsk laxsida med skinn, urbenad
Sätt ugnen på 125 grader.
Placera laxen i en ugnsform, salta och
peppra.
Sätt in laxen i ugnen i ca 45 minuter
till en kärntemperatur på 48 grader
Vid servering: Fördela fänkålssalladen
över laxen och servera med och örtsåsen och kokt potatis.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar