Jag har under några dagars tid nu varit sugen på rimmat fläsklägg, en klassiker som alltid suverän!
Idag fick en fin bit från Andersson och Tillman koka tillsammans med grönsaker och kryddor. För att fläsklägget ska vara en riktig klassiker bör rotmos serveras till. Jag gillar dock mitt med spetskål, ugnsbakad med smör salt och peppar.
För 4 pers
Fläsklägg
1,7-2 kg rimmat fläsklägg med ben
6 lagerblad
8 kryddpepparkorn
3 morötter
2 gula lökar
en halv kruka timjan
en halv rotselleri
Spetskål
1 stor spetskål
flytande smör
salt och peppar
Skirat smör
200 g smör
Morot och kålrotstärningar
4 morötter
en liten kålrot
Fläsklägget
- Lägg fläsklägget i en stor kastrull och täck med vatten.
- Koka upp och ta bort skummet som bildas.
- Dela grönsakerna i grova bitar och lägg ner dom tillsammans med kryddorna i kastrullen.
- Koka fläsklägget i 2,5-3 timmar tills köttet är så mört att det faller ifrån benet.
Spetskålen
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela kålen först i hälften och sedan i stora klyftor. Pensla snittytorna med flytande smör.
- Hetta upp en stekpanna och lägg ner kålen med snittytan neråt. När ytan fått en fin färg (ca 2-3 minuter) vänd kålen och stek ytterligare 2-3 minuter.
- Lägg ner kålen i en ugnsform och strö över lite salt och peppar.
- Baka spetskålen i ugnen i 10-15 minuter.
Skirat smör
- Smält smöret på låg värme i en kastrull.
- När allt smör är smält och proteinerna (det vita) har lagt sig i botten av kastrullen häller du av smörfettet (det klara) i en såssnipa.
Skär morötterna och kålroten i tärningar ca 3x3 cm.
Koka 4-5 minuter, tills al dente i fläskläggsspadet.
Vid servering: ta loss köttet från benet och fördela det på tallrikarna. Lägg på spetskålen, moro och kålrotstärningarna och häll på det skirade smöret. Servera med senap.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar