Nam Prik Ong är en het köttfärssås-liknande rätt från norra Thailand. Rätten äts vanligtvis som ett tillbehör eller med ris. Passar också jätte bra som en spännande och god variant på köttfärssås.
för 4 pers
500 g fläskfärs
4 plommontomater
4 stora vitlöksklyftor
6 små sharlottenlökar
2 stora chilifrukter
juicen av 1 lime
3 msk fisksås
1 tsk shrimp paste
1 msk farinsocker
matolja att steka i
salt
Skala lök och vitlök och skär bort stjälkarna på chilifrukterna.
Stek hela tomater, chilifrukter, lök och vitlök i en torr stekpanna utan matolja.
Stek grönsakerna ca 5 minuter på hög värme tills de fått färg. Skaka stekpannan ofta.
Lägg sedan grönsakerna i en mixer och mixa till en slät konsistens.
Stek fläskfärsen i lite matolja och smaka av med salt.
Häll på tomatsåsen och tillsätt fisksås, shrimp paste, farinsocker och lime.
Låt köttfärssåsen koka ihop 5-10 minuter.
Smaka av med eventuellt mer salt och socker.
Servera med pasta och gurka.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar