Jag fastnade för ett vietnamesiskt recept på anka i kryddig apelsinsås.
Den här rätten har blivit en stor favorit och kommer att lagas både till middagsbjudningar och till vardags.
2,5 kg anka uppskuren i 6 bitar
50 g vitlök, krossad
50 g ingefära, skalad och tunt skivad
1 liter färskpressad apelsinjuice (jag använde köpt färskpressad juice)
4 msk fisksås
1 msk strösocker
5 stjärnanis
4 röda chilifrukter
2 stjälkar citrongräs, finhackad
8 salladslökar, skurna i hälften och finhackade
½ tsk maizena
svartpeppar
- Hetta upp en stor tjockbottnad kastrull eller gryta.
- Stek ankbitarna med skinnsidan nedåt i 5 till 6 minuter tills de är knapriga.
- Vänd och stek ytterligare två minuter.
- Sänk värmen och tillsätt vitlök och ingefära, stek 3 minuter.
- Häll av fettet (låt svalna och frys ner) men spara 2 msk i grytan.
- Tillsätt apelsinjuice, fisksås, stjärnanis, socker, chili, citrongräs och krydda med svartpeppar.
- Lägg i ankdelarna och sjud i 1,5 timme under lock.
- Ta upp delarna och täck dom med aluminiumfolie.
- Skumma bort överflödigt fett rån skyn och låt den reducera till hälften på medelhög värme.
- Blanda maizena med 1 tsk vatten och rör ner i såsen. Låt såsen sjuda i ytterligare en minut.
- Slå såsen över ankan, strö över salladslöken och servera med kokt ris och grönsaker.
4 kommentarer:
Mycket spännande recept
Pralin: Ja och fantastiskt gott! Ska försöka laga mer från hans bok=)
Jag har aldrig lagat anka men jag har ätit det på restaurang flera gånger och älskar det. När jag blir tillräckligt modig ska jag testa att laga det själv:)
Jag har också sett programmet och sökte efter just det här ankreceptet på nätet! Kul att du har lagt ut det!
Skicka en kommentar