En lätt sommarlunch med inkokt lax och späda grönsaker som får kokas mjuka i kycklingbuljong. Den godaste buljongen gör du såklart själv. Jag brukar spara kycklingskroven i en stor plastpåse i frysen när jag styckat en hel kyckling. När jag har 3-4 st så kokar jag smakrik god buljong med rotfrukter, grönsaker och örter. Buljongen får koka länge och sedan reduceras till hälften. Gör man mycket går det bra att frysa ner buljongen som istärningar eller i större mängder. Perfekt för såser, soppor, grytor eller när man behöver en god buljong.
för 4 pers
500 g laxfilé, utan skinn
1/2 knippe sparris
300 g färskpotatis
1 paket sockerärtor
3 dl gröna ärtor
1 knippe salladslökar, ca 5-6 st
1 l kycklingbuljong
inkokningslag
5 dillkvistar
10 vitpepparkorn
2 morötter
2 lökar, gul eller röd spelar ingen roll
5 lagerblad
2 msk salt
1 l vatten
1 dl vitvinsvinäger
dillmajonnäs
2 dl finhackad dill
2 dl majonnäs
1 dl creme faiche
1 tsk salt
finrivet skal av 1 citron
2 msk pressad citron
2 msk pressad citron
Laxen
- Skär laxen små bitar och lägg den med ca 2 cm mellanrum i en ugnsform.
- Blanda ingredienserna till inkokningslagen i en kastrull och koka lagen i 5 minuter.
- Slå lagen över laxen och plasta formen. Stick några hål i plasten och ställ formen svalt i några timmar.
Såsen
Blanda ihop alla ingredienser och smaka eventuellt av med mer salt och lite peppar.
Grönsakerna
- Skrubba potatisen, skär sockerärtorna i hälften och skär sparrisen i mindre bitar.
- Skär bort hälften av den gröna blasten på salladslöken och skär även den i mindre bitar.
- Koka potatisen nästan mjuk i 1 l kycklingbuljong.
- Lägg ner ärtor, salladslök, sockerärtor och sparris när ca 3 minuter av koktiden på potatisen återstår.
- Häll av buljongen och servera grönsakerna tillsammans med laxen och dillmajonnäsen.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar