Har ni börjat finula på årets julbord? För mig är det viktigt att behålla julens alla gamla traditioner men det är roligt om det också finns nya inslag på julbordet. Då jag under hösten har arbetat med norrländska råvaror så som röding, ren och hjortron blev ett ett av årets nya inslag en norrländskinspirerad carpaccio på ren.
Rencarpaccio
300 g
reninnerfilé, fryst
brysselkål
Västerbottenost,
tunt hyvlad
syltade
kantareller
lingonchutney
brynt
smör
flingsalt
nymalen
peppar
Ta
fram reninnerfilén ur frysen och låt den tina något. Putsa köttet
fri från hinnor. Skär lövtunna skivor med en vass kniv och fördela
köttet på fyra tallrikar. Strö lite flingsalt och nymalen
svartpeppar över. Lägg på de syltade kantarellerna,
lingonchutneyn, hyvlad Västerbottenost och brysselkålsbladen.
Avsluta med några droppar brynt smör.
Brysselkål
brysselkål, 6 st
1
msk olivolja
1
krm flingsalt
Plocka
de yttersta bladen från brysselkålen och vänd upp med olivolja och
flingsalt.
Syltade
kantareller
100
g kantareller, finns att köpa fryst
Lag:
2
kvistar timjan, krossad
2
enbär
2
lagerblad
3
kryddnejlikor
4
vitpepparkorn
1
dl ättika
2
dl socker
3
dl vatten
Rensa
kantarellerna och lägg dem i en skål. Koka ihop alla ingredienser
till lagen och häll den över kantarellerna. Täck skålen med
plastfilm och låt stå i några timmar.
Lingonchutney
2
dl lingon, färska
eller frysta
1
rödlök, finhackad
1
dl balsamvinäger
2
msk honung
2
lagerblad
en
bit kanelstång
4
kryddnejlikor
1
krm salt
1
msk smör
Smält
smöret och och fräs lök, lagerblad, kanelstång och kryddnejlikor
4-5 min utan att det bränns. Tillsätt lingon, honung, balsamvinäger
och salt. Sjud 20-30 min tills vätskan kokat in och chutneyn fått
en fastare konsistens. Låt svalna innan du häller upp på burk.
Brynt smör
100
g smör
Smält
smöret på medelvärme i en kastrull tills det är gyllenbrunt och
har fått en nötaktig söt doft.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar