lördag 30 maj 2009

Vinets bästa vän

Alf Tumble (Kort om gott)lär oss varför glaset är vinets bästa vän. 5 glas beskrivs och vi får lära oss vilket glas som passar till vad =) Mycket intressant artikel.

"Glasen ska naturligtvis vara rena och av tunnt glas. Det gör det lättare att bedöma färg, ålder och intensitet

Generellt ska kupan ska vara stor i förhållande till mängden för att få tillräckligt med luft. Det är luften som frigör doften , därav allt snitsigt snurrande vid vinprovningar"

Har ni läst artikeln?
Förståt ni då varför jag blir irriterad när någon häller upp fullt glas i vanliga dricksglas, och tycker att det inte gör något!!! Hjälp va hemskt!

Matmässan Smakrikt i Malmö

Från mat i Helsingborg till mat i Malmö.
Som på alla andra matmässor fanns där ostar,korvar, teer, kaffe av olika slag, choklad, nybakat bröd, kaffebröd, marmelader, honung, senap, olivoljor mm.




Goda marmelader i fina presentförpackningar, till höger sånt man vill ha men aldrig kommer använda=)


Korvar i mängder, ölkorv, älgkorv, vildsvinskorv osv. Till höger rensalami...njae..inge vidare, var tog renen vägen..?




Faktiskt en mycket god sås; Chili Bearnnaise. Den kan jag rekommendera. Passar utmärkt till grillat eller som dipp.


Fantastiska teer, jag stod och sniffade länge=)



Svenska tomater i lösvikt med (75kr/kg), mycket smak.


Bodarpsgården bjöd på smakprov av deras marmelader, min favorit blev jordgubb/rabarber. Dum var jag som glömde köpa med mig några burkar. Man ska bunkra upp när man hittar någon bra. Eller så gör man själv=)


Lite kul med en hungskaka...eller kakhonung som det hette. Nyslungad honung fanns också att köpa. Till höger Paulun som sålde sin goda nyttiga müsli. 6 paket följde med hem.



Nya trenden: chokladsushi! Små bitar av choklad, grönpeppar, lakrits, mandarin och rosmarin som man doppar i en sås. Den mörka såsen hallon/balsamvinäger och den gula var litchi sås. Annorlunda och roligt, gott också=) Istället för en efterätt så kan man duka upp lite chokladsushi, det imponerar säkert på gästerna. Jag köpte en tallrik med 4 smakprov.

Jag åt en vildsvin/älg varmkorv också, gråare i färgen och MYCKET godare än vanlig varmkorv. Han som sålde varmkorven jagade själv och gjorde sina egna korvar, klart man måste smaka då.

Stafva gård hade ett litet hörn på mässan, så självklart köpte jag två ostar. Stafva gård ligger på Gotland och vi där förra somamren med några vänner och campade. Vi körde runt på Gotland och på något sätt hamnade vi på deras gårdsbutik. Vi fick en guidad rundvandring på gården och vi testade olika sorters ostar. Stafva gör underbart goda ostar! Får ni tag i en Stafva ost, köp! Min favorit på mässan var Stafva Ockra.

"Stafva Ockra har inget mögel tillsatt utan tvättas i stället varje dag under tre veckors tid i en saltlake med en bakteriekultur tillsatt som ger den speciella smaken och den ockrafärgade ytan. Osten påminner om den italienska Taleggion. Mjölken är pastöriserad och osten är klar att ätas efter ca 2 - 3 månader.
En Stafva Ockra kan gärna avnjutas tillsammans med tex plommonmarmelad och ett gott portvin."



Gotland,08


Efter mässan var det dags att bege sig hem till Uppsala igen.
Halv vägs stannade vi och åt på Dinners, där dom ofta brukar ha bra och god mat, men nu när vi åt där var det förskräckligt dåligt. Jag beställde köttfärsbiffar med getost och ugnsstekta rotfrukter. Jag fick en liten hård, torr och smaklös biff med uttorkad getost. Rotfrukterna fanns det inga heller så jag fick en smaklös, fet torr potatisgratäng, med ett salladsblad...?
Hur kan man servera sånt?? Jag gick tillbaks med maten och fick fläskytterfile istället.
Vi åt där vid 8 på kvällen, men ändå, tar maten slut så får man servera något annat.
Jaja, dom brukar ha bra mat där.


tisdag 26 maj 2009

Pappardelle med salsicca och bönor

Jag hittade ett recept på www.enjoywine.se som lät mumsigt.
Jag har dålig fantasi när det kommer till korv,så jag blev glad när jag hittade detta recept.






Pappardelle med salsicca och bönor (4 pers)

Så här gör du:

Grilla paprikan under grillelementet i ugnen tlls den är svart runt om. Lägg paprikan i en skål och täck över med plastfilm, låt den svalna. Skala, kärna ur och strimla paprikan. Bryn korven i olivolja i en stekpanna. Lyft upp korven och lägg i löken. Låt löken fräsas mjuk och slå på vinet, koka ner vinet till hälften återstår. Häll i hönsbuljong och grädde och låt det koka ihop något. Värm bönorna, den strimlade paprikan och korven i såsen. Smaka av med salt och peppar och strö över salvian. Koka pastan i lättsaltat vatten med lite olivolja, servera pastan med bönsåsen och salsiccakorven.


Ingredienser:
400 gr pappardelle
500 gr färsk salsiccakorv
2 msk olivolja
2 hackade schallotenlökar
1 pressad vitlöksklyfta
1 stor röd paprika
2 dl kokta borlottibönor eller vita stora bönor
1 dl vitt vin
3 dl hönsbuljong
2 dl grädde
4-5 strimlade salviablad
salt och nymalen svartpeppar


måndag 25 maj 2009

Polska pierogi och ett kaffetips

Ett kaffetips från Gitto, som har börjat blogga igen!=)
Löfbergs lilas ekologiska och rättvisemärkta kaffe.

Gittos blogg hittar man också ett recept på polska pierogi.

Pierogi

receptmakare: Margit Richert

8 portioner

tid: låååång

Är man stressad en vardagskväll är det inte det här receptet man i första hand bör vända sig till. Om man däremot har en lång, lat söndag framför sig är det perfekt avkoppling att laga en stor sats pierogi för infrysning. Som bonus har man då idiotsäker mat för framtida stressade dagar.

Ingredienserna till fyllningen kan varieras i det oändliga: bacon, rimmat fläsk, nötfärs, olika korvar (till och med frysskadad falukorv fungerar!), vitkål, potatis och ost. Huvudsaken är att allt mals eller hackas fint och att åtminstone en av ingredienserna är av det fetare slaget. Annars blir det torrt och trist.

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 stort ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk neutral olja
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g kycklingfärs
  • 100 g kielbasa
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • Vegeta eller herbamare
  • nymalen svartpeppar
  • vatten till pensling
  • till servering
  • stekt, hackad lök
  • ev smetana eller gräddfil
  1. Blanda vetemjöl, ägg, salt, vatten och olja till en deg. Knåda minst tio minuter tills degen är silkeslen och smidig. Täck degen med plastfolie och låt vila en halvtimme.
  2. Blanda under tiden fläskfärs och kycklingfärs. Hacka kielbasan mycket fint och blanda ned den i färsen. Krydda med gräslök, persilja, Vegeta eller herbamare och svartpeppar. Provstek en liten bit av smeten och smaka av med mer kryddor om det behövs.
  3. Kavla ut degen tunt (ca 3 mm) på ett mjölat bakbord. Ta ut rundlar med ett kakmått eller ett glas (5-7 cm i diameter). Lägg en klick fyllning på varje rundel, pensla kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med en gaffel. Lägg dina färdiga pierogi på plastfolie (annars fastnar de lätt) och täck över med en lätt fuktig handduk. Fortsätt tills degen och/eller fyllningen tar slut.
  4. Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten. Koka pierogin, några åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Låt rinna av och ät nykokta toppade med stekt lök och kanske också en skvätt gräddfil eller smetana.

Pastasallad med ärtpesto

Hittade en sallad på Tasteline som såg god ut. Vad tror ni?=)


400 gram
pasta
5 dl
gröna ärtor
2 st
vitlöksklyfta(or)
1 dl
olivolja
0,5 dl
parmesanost
100 gram
sockerärtor
2 st
buffelmozzarella
100 gram
babyspenat
50 gram
pinjenötter

Tillagning

8 portioner

1. Koka pastan enligt förpackningen.

2. Mixa 3 dl av ärterna med vitlöken och droppa i olivoljan. Flytta över till en stor bunke och vänd i parmesanosten och pastan.

3. Dela sockerärterna på mitten och vänd ner dem och 2 dl gröna ärter. Skär mozzarellaosten i kuber och vänd i dem samt spenat och rucola direkt före servering.

4. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelhög värme och strö över salladen. Strö över lite flingsalt och svartpeppar.

lördag 23 maj 2009

Välkommen jams



Det är alltid lika roligt med nya tillskott i frukt och grönsakshyllorna. Igår när vi handlade på ICA Maxi hittade jag på en låda med stora bruna knölar. Jams! Det har jag aldrig förut sett i Sverige. Jag vet inte alls mycket om jams så jag letade upp lite information om knölarna.


från fruktogront.se

"Knölarna är oregelbundna, avlånga och mörkbruna. De flesta jamsarter ger få men stora knölar som ofta väger 5-10 kg per styck. De jamsknölar vi importerar är betydligt mindre, 30-50 cm långa. Skalet är hårt och strävt, ofta hårigt och med tunna revor. Köttet är ljust och fast. Trots det något särpräglade yttre smakar jams mycket neutralt. Jamsknölarna skalas innan de används. Det är viktigt att man skalar knölarna medan de är torra och först därefter sköljer dem i vatten. När knölarna kommer i vatten blir de mycket slemmiga och svåra att hålla. Det slemmiga försvinner dock igen under kokningen. Jams kan ersätta jordärtskockor eller potatis i olika recept. Godast smakar de om de bakas eller steks, men de kan även kokas."

Lisa's sallad på bräserad nykål, dragon, libbsticka och gräslök

Lisa har gjort en fantastisk sallad som jag tycker att ni borde testa=)


Sallad på bräserad nykål, dragon, libbsticka och gräslök

Portioner: 4

Tid: 15 minuter

  • 1 litet huvud nykål drygt 500 g
  • 1+1 msk mycket fin gräsig olivolja
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 2 msk finstrimlad späd libbsticka
  • 2 msk finstrimlad färsk dragon
  • 2/3 msk finhackat citronskal
  • 1-1 1/2 msk pressad citron
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt
  • Nymald vitpeppar
  1. Strimla vitkålen grovt. Strimla den hårda rotstocken fint eller släng den om den är träig. Lägg i en teflonpanna eller vid kastrull och rör runt med 1 msk olvolja.
  2. Låt svettas under lock tills kålen precis mjuknat något. Slå upp i en skål och låt svalna tills den är ljummen.
  3. Blanda med övriga ingredienser. Salladen ska vara mycket mild utan skarp syra.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh



Rensa frysen-mat och brytbröd

Jag tänkte att det var dags att tömma frysen på mat, det blir ju alltid kvar rester och sånt man inte vet vad man ska göra av. Bland grönsaker,soppar, kremlor och fårtickor hittade jag 300 g köttfärs, en halv ring falukorv, 350+ 200 g grytbitar och en fläskfilé.




Så först ut blev en tacosallad med majs, svarta bönor, riven lagrad ost,oliver, mixsallad, salladslök,tomat, paprika och nachochips.


I eftermiddag ska vi till pappa på landet så vovven får springa så mycket och långt han vill,
och i morgon är vi bortbjudna på grillning hos min sambos föräldrar + en farmor=)



På tal om grillning så hittade jag ett recept på brytbröd på alltommat.se som såg gott ut. Enkelt att baka, gott och smidigt när man är många.



Monicas brytbröd

80 min + 12 min i ugn.
Bullar på parad, ett trevligt sätt att servera på. De har en mild smak med en ton av ost och bär.

Gör så här

1. Värm mjölken fingervarm, 37°. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av mjölken, salt, olja, sirap, ost, tranbär och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop degen väl. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
2. Dela degen i 30 bitar. Forma dem till runda bullar. Lägg dem tätt intill varandra på en bakpappersklädd plåt. Det blir två längder. Jäs övertäckt ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

torsdag 21 maj 2009

Fläskytterfilé med vårprimörer och chevresås




Middag någon gång förra veckan som jag helt glömde bort att skriva om. Ska försöka komma ihåg hur jag gjorde.


en bit fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
4 stora champinjoner
1 gul lök
bladen från 2 kvistar färsk rosmarin eller timjan
2 vitlöksklyftor

färsk sparris
knippmorötter (dom med blast)
knipplök

150 g chevre
1 dl grädde
salt,peppar





Köttet:
Hacka lök,vitlök,rosmarin och champinjoner, bryn i smör,salta peppra.
Skär ett snitt längs hela filén och fläk ut den. Lägg på lökblandningen och rulla ihop köttet. Bind med bomullssnöre eller silikonsnöre. Det fungerar också med tandpetare (som jag använde) men det blir lite bökigare och köttet håller inte ihop lika bra.
Bryn köttet på alla sidor, salta peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form, använd en ugnstermometer och stek köttet i ugnen på 175 grader, tills innetemperaturen är 65 grader.
Ta ut köttet, lägg över metallfolie och låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det.



Grönsakerna:
Skär av blasten på morötterna och skölj dom väl. Koka i saltat vatten tills morötterna är halvmjuka, ca 5 minuter.
Skär av lite i nedre delen på sparrisen om den är torr och träig. Koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
Dela löken (med det gröna) på hälften.
Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör, stek sparris,lök och morötter tills dom har fått lite färg, salta och peppra.
Servera tillsammans med fläskytterfilén och chevre såsen.

Såsen:
Värm upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
Skär bort det vita ytterhöljet på osten och smula ner resten i grädden. Låt sjuda. Rör ut osten i grädden till en jämn konsistens. Salta och peppra, smaka av.

onsdag 20 maj 2009

Mat i New York

Nu i veckan bokade vi resa till New York. Vi var ju där förra året i mars och äntligen ska vi fara tillbaks. Jag är en av alla millioner som älskar New York.=) Det är någonting med den staden som är beroendeframkallande, har man varit där så kommer man alltid att vilja åka tillbaks. Jag ska försöka uppdatera bloggen från hotellrummet om det går, så ni får följa med på alla matäventyr=) Sitter och tittar lite på olika matställen jag vill besöka, affärer, marknader och sånt. Whole Food Market (www.wholefoodsmarket.com), en matvarukedja som säljer naturliga och organiska livsmedel.

Jag hittade den här bilden på en behållare med olika sorters salt, där man själv fyller en påse med det salt man vill ha. Kul va! Dit ska jag!
Allt är snyggt och prydligt in i minsta detalj också, häftigt!

Sen måste jag till Kalustyan's. En etnisk livsmedelsaffär med spännande kryddor, nötter,torkad frukt, teer, kaffe, gryner, ris, såser,röror,flaskor och burkar. Kassarna kommer bli tunga=)
Sahadi's är också en etnisk affär med massor av roliga och spännande livsmedel.

tisdag 19 maj 2009

Istället för potatis pasta och ris

Jag var inne på Tasteline idag och såg att dom hade skrivit om tillbehör istället för ris,pasta och potatis. Tyckte att det var bra tips och goda kombinationer. Ibland är det kanske inte så lätt att veta vad man ska göra av alla gryn, fröer och bönor.
Det går ju att variera i oändlighet, bara att pröva sig fram. Här kommer Tastelines förslag:

"Dinkel + fetaost + soltorkade tomater + oliver

Bulgur + ugnsstekta rotfrukter + getost

Quinoa + avokado + citron + tomater

Stora vita bönor + ajvar + paprika

Svarta bönor + lite majs + tomater + paprika + rödlök

Haricot vertes + parmesan + balsamdressing + rostade pinjenötter

Små vita bönor + chili + olivolja + ingefära + citron + thaibasilika"

måndag 18 maj 2009

Ett gott rosévin

I lördags var vi hos ett par vänner och lagade mat (kycklingklubbor med ugnsrostade rotsaker,potatis,lök och sparris, till det en yoghurt med ramslök, och ingefära)

Vi drack ett jätte gott rosévin som jag vill tipsa om. Errazuriz Estate. Jag brukar inte tycka om roséviner, men det här var riktigt gott och ska inhandlas igen. Smakar och doftar lite som jordgubbssylt och röda bär.


På kvällen spelade vi wii och tittade på melodifestivalen medan vi grillade marshmallows på grillpinnar över värmeljus. Jätte mysigt. Bra familjeaktivitet=)

söndag 17 maj 2009

Favoritrecept:Tysk äppelpaj

Favoritrecept:Tysk äppelpaj



I helgen gjorde jag en jätte smaskig tysk äppelpaj, som är lika god varm som kall. En klar favorit bland alla äppelpajer.
Receptet hittade jag här och pajdegen knåpade jag ihop själv.



pajskal:
1,5 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl socker
1,5-2 msk vatten
125 g kallt smör, i bitar

fyllning:
1,5 l äpplen,skalade och skivade (6-7 äpplen?)
1,5 dl socker
4 msk vetemjöl
2 tsk kanel (jag hade 1 msk)
2,5 dl grädde



Pajskal:
Jag gjorde så att jag blandade ihop alla ingredienserna i en skål och lät köksassistenten blanda ihop en deg. Det går ju bra att göra det för hand också, men varför göra det om man har en maskin som kan göra jobbet =) Tryck sedan ut degen i pajformen och sätt in den i kylen en 20 minuter. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen på 200 grader.



Fyllning:
Höj ugnen till 235 grader.
Blanda ihop socker, mjöl och kanel i en skål. Strö 3 msk av sockerblandningen i pajskalet. Toppa med hälften av äpplena.
Strö över hälften av den återstående sockerblandningen och toppen med kvarvarande äpplen. Strö resterande sockerblandning över äpplena och häll på grädde över äpplena och sockerblandningen.
Grädda i 235 grader i 15 minuter, minska sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 55 till 60 minuter. Låt pajen svalna helt innan servering.

onsdag 13 maj 2009

Jamie Oliver's kyckling med sparris och körsbärstomater



På Jamie Olivers hemsida www.jamieoliver.com finns det mängder av gottiga recept att läsa.
Dagens middag här hemma gjordes utifrån Jamie's recept. Det var så gott att jag var tvungen att sörpla i mig vinskyn som blev kvar på tallriken =)
Det här måste ni prova! Så fantastiskt gott, och så enkelt att göra.





för en person:
Förvärma ugnen till 200 ° Lägg ett kycklingbröst (jag använde kycklingklubbor och dom behöver en 40-50 min i ugnen), med skinn kvar, i en skål. Lägg i 8 sparrisar, 6 halverade körsbärstomater och blad från 1 kvist färsk rosmarin, plus en hel kvist av rosmarin också. Blanda allt tillsammans med en nypa havssalt och nymalen svartpeppar och ett en skvett olivolja. Lägg grönsakerna i en metallfolieklädd ugnsform och placera kycklingen och en rosmarin kvist ovanpå. Krydda väl. Tillsätt vitt vin och tillaga i mitten av ugnen i 25 till 35 minuter. Servera med några stänk balsamvinäger.









Favorit pizzan med sparris med 3 sorters ostar




För ett tag sen skrev jag om att jag hade hittat den bästa pizzadegen hittills.
Nu har jag hittat den bästa pizzatoppingen också!
Så en perfekt botten och fantastisk god topping blir ju såklart den bästa pizzan =)
Jag har aldrig ätit en godare pizza faktiskt.

Bullarna man gör enligt pizzabottenreceptet går ju bra att frysa ner. Bottnen blir till och med ännu bättre,tunnare och godare när degen har varit nedfryst först. 2 timmar innan du ska baka pizzan tar du fram så många degbullar du behöver ur frysen, och låter dom tina i rumstemperatur. Sen är det bara att sätta igång och kavla ut degen på ett mjölat underlag. Hälften mjöl, hälften majsmjöl ( jag blandade i lite mannagryn i mjölblandingen också), det ger en krispig god botten.

Nu vill ni veta vad som gör den perfekta pizzan va?=)

för 2 pizzor

botten:
se recept

för utbak:
mjöl
majsmjöl
eventuellt mannagryn

topping:
2 knippar färsk sparris, hellst tunna
2 olika brieostar
2 mozzarellabollar
någon smakrik, lagrad ost ( jag använde Kvibille Herrgård extra lagrad 24 månader)


Värm ugnen till 200 grader.
Kavla ut degen (vänd efter varje utkavling)tills du fått en tunn botten, lägg den på en plåt med bakblåtspapper.
Skär brieostarna i tunna skivor och lägg ut på pizzabottnen.
Är sparrisstjälkarna träiga kan du skala dem nertill och även skära bort 1-2 cm. Använder du tjocka sparris som jag gjorde, dela dom på mitten och lägg på pizzan i önskat mönster.
Riv över så mycket du vill av den lagrade osten. Jag tog 1 dl per pizza. Avsluta med att riva över mozzarellan. Grädda pizzan i ugnen tills osten har fått lite färg. (15-20 min)

Laxgryta med vitt vin och hummerfond


Ni vet ju vad som brukar hända dagen före vi storhandlar=)
Då skrapar jag ihop det som finns i kyl och frys och knåpa ihop ett recept.
Jag kommer inte riktigt ihåg mängderna eftersom jag aldrig mäter upp ingredienserna när jag lagar mat. Så blir grytan för tunn, red av med maizena(glutenfri)eller mjöl (vatten + mjöl). Blir grytan för tjock, tillsätt vatten eller mjölk. Det kanske behövs tillsättas mer hummerfond också, smaka av ofta och avgör.
Jag tror att jag hade ganska mycket fond.


räcker för 4:
1 liten purjolök
2 dl vitt vin
1 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5 dl dill eller efter smak
300 g lax utan skinn(eller med men då får man skära bort det)
3 msk hummerfond
3 dl vatten
salt,peppar


Skär laxen i bitar.
Koka upp vatten tillsammans med hummerfonden och lägg i laxbitarna.
Sänk värmen,låt det sjuda.
Tillsätt vinet.
Skölj och skiva purjolöken, lägg i den.
Blanda ner creme fraiche och grädde, smaka av.
Peppra och tillsätt salt om du tycker att det behövs.
Tillsätt dill.
Servera med potatis eller något annat gott.

måndag 11 maj 2009

Sushiporslin


På tal om sushi.
Titta vilket fint sushiporslin.

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More