Rosmarin och vitlök är typiska lammkryddor. Även timjan, salvia och persilja används till lamm.
Vilka kryddor och örter använder du?
Egentligen skulle jag vilja att min lammstek fick ligga i ugnen i runt 4 timmar på 75°, men det hade jag verkligen inte tid med igår kväll kl 19. Så jag gjorde det enkelt för mig, lammet skötte sig själv i ugnen och skapade sin egen skysås. Sparrispotatisen är god i sig och ja, sparrisen(fryst)behövde bara 2-3 minuter i kokande vatten. Snabbt (ingen marinad för lammet), enkelt och sååå gott! Lammsteken tog fin smak av vitlöken och rosmarin.
Det är ju så med kött som ska stekas i ugn (jag anser att allt kött först ska brynas, sen stekas i ugn), att ju lägre ugnstemperatur, desto saftigare kött. Med lägre ugnstemperatur blir hela köttbiten jämt rosafärgad. Med högre temperatur blir köttet endast rosa i mitten. Ska du ha ett mört, jämt och fint kött så tar det tid, men det är det värt.
Lammstek:
minst 1 kg lammstek utan ben
7-10 vitlöksklyftor,skalade och halverade (beror på hur mycket vitlök man vill ha)
färsk rosmarin
salt,peppar
3 msk olivolja
stekfett
Skysås:
rödvin
kalfond
Sätt ugnen på 175°.
Putsa köttet fri från dom sega hinnorna, men låt fettet vara kvar, det är ju där smaken sitter=)
Skär 2 cm snitt lite här och var i köttet, rulla in vitlökshalvorna i rosmarinkvistar och peta ner dom i snitten. Gnid in köttet med salt,peppar och olivolja. Bryn köttet runt om på hög värme och lägg över det i en ugnssäker form. Sätt i en kötttermometer i den tjockaste delen av köttet och stek i nedre delen av ugnen till önskad temperatur. Jag körde på 65 grader(1,2 kg kött), då är köttet rosa och saftigt. Låt steken vila i folie en 10-15 minuter innan du skär upp den.
Till lammsteken passar det fint med en rödvinskysås.
Jag hade inget rödvin hemma så jag tillsatte lite grädde i skyn, blev smaskigt det med.
Skysås
Slå i en skvätt rödvin och kalvfond i skyn som bildats av köttet (i ugnsformen) vispa runt lite och vips har du en fantastisk skysås.
Om du ska bjuda på middag; servera lammsteken med en god krämig potatisgratäng och färsk krispig sparris med en klick smör. Eller en enklare version sent på kvällen och koka lite sparrispotatis och sparris=)
2 kommentarer:
Har aldrig testat att laga lamm själv, men efter de här lockande bilderna så blir jag iaf väldigt nyfiken på att testa.
Det tycker jag du ska prova=) det är ju såå gott!
Skicka en kommentar