måndag 19 januari 2009

Spansk vinskola

Jag tittade igenom mina bokmärken och hittade bland alla matbloggar, recept och matsidor en spansk vinskola. Det finns 5 delar och här kommer den första.




Utseende

Håll glaset svagt lutat bort från dig så att du ser färgen i glasets innehåll. Försök att bedöma nyanser. Är vinet tegelrött eller lila, rött eller med bål ton? Eller kanske lite av varje? Det är viktigt att skriva ner dina intryck, då minns du bättre det vin du provar.



Att prova vin - doft

Doft

Snurra glaset försiktigt några gånger, för det sedan mot näsan, stoppa ner näsan i glaset och dofta rejält. Återigen är det viktigt att försöka karaktärisera vinet. Doftar det bär, skog, svamp, ek eller det kanske inte doftar något alls? Tänk på att använda ett språk som alla förstår. Uttryck som att det här doftar som det gör hemma hos farmor, säger inte vidare värst mycket för andra i sällskapet. Men ha det som referens för dig själv.

Näsan är faktiskt vinprovarens viktigaste redskap då människan kan uppfatta tusentals doftnyanser (här är det språket som begränsar).

Att prova vin - smak

Smak

Ta en klunk, men svälj inte. Skölj vinet med munnen, se till att varje del i munnen nås av vinet, inte minst området under överläppen över övre tandraden. Där känner man bäst om vinet (det röda) är strävt. Om vinet är mycket strävt kan det vara läget att låta det ligga en tid för att mjukna.

Spotta sedan vinet (beroende på hur många man provar). Men spottar man kan man prova fler.

Glöm då inte att tänka på eftersmaken, om vinet har längd och vad denna längd domineras av.

Sammanfattning

Då har du tittat, doftat och smakat vinet. Nu är det dags för en sammanfattning. Vad kännetecknar detta vin och framför allt: vad passar det till?

Detta sista är kanske det viktigaste i en vinprovning, att förstå vad vi ska ha vinet till. Är det kanske ett balkongvin, eller passar det bäst till en mustig gryta på vilt? Ska det fungera som välkomstskål eller till chokladdesserten?

Ju mer man lär sig, desto mer troligt är det att kombinationen fungerar. Och då är man på rätt väg. Men samtidigt får man aldrig vara rädd för att misslyckas, även om det emellanåt blir kostsamt. Men ibland uppstår lyckträffar som det där rosévinet till den lätt grillade tonfisken… Eller det lätta röda vinet till… sushi. Förträffligt om vinet är lite kylt. Möjligheterna att kombinera är oändliga och att ha detta vid åtanke när man provar vin är svindlande.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More