lördag 7 januari 2012

Gordon Ramsey´s beef Wellington


Till nyår gjorde vi Gordon Ramsey´s recept på beef Wellington.
Det är lite pyssligt och kan vara lite svårt om man aldrig har gjort det förut, men lönar sig då resultatet ger nöjda smaklökar och gäster. Jag rekommenderar att titta på den här videon där Gordon gör beef Wellington, då det kan vara svårt att förstå hur man ska göra utifrån receptet.

Till köttet serverade vi en trattkantarellsås, rotfruktsgratäng och en sallad.oxfilé av bra kvalité på cirka 1kg
3 msk olivolja
250g champinjoner eller blandsvamp,
50g smör
1 stor kvist färsk timjan
100ml torrt vitt vin
12 skivor prosciutto
500g smördeg, tinade om de är frysta
lite mjöl
2 äggulor slagna med 1 tsk vattenVärm ugnen till 220 grader. Lägg köttet på en plåt, pensla med 1 msk olivolja och krydda med peppar,
Steka det i ugnen i 15 minuter för medium rare eller 20 minuter för medium.
Låt köttet svalna och sätt sedan in det i kylen cirka 20 min.

Hacka svampen så fint som möjligt så den har strukturen av grovt ströbröd. Du kan använda en matberedare för att göra detta, men se till att du puls-hackar svampen så att den inte blir mosig.
Värm 2 msk av oljan och smöret i en stor stekpanna. Stek svampen på medelhög värme med timjan kvisten i ca 10 minuter, rör om ofta tills du har en mjuk blandning. Krydda svampblandningen, häll över vinet och koka i ca 10 minuter tills allt vin har absorberats. Blandningen ska hålla sin form när du rör i den. Ta bort svampen från pannan och låt den svalna. Kasta timjankvisten.

Överlappa två bitar plastfolie över en stor skärbräda. Lägg prosciutto på plastfolie något överlappande i en dubbel rad. Sprid hälften av svampen över prosciutton, placera oxfilén på svampen och lägg på den återstående svampen över oxfilén. Använd plastfoliens kanter för att dra prosciutto runt filén.
Rulla den till en cylinderform, vrida ändarna på plastfolie för att dra åt rullen. Låt rullen vila i kylen medan du rulla ut smördegen.

Kavla ut en tredjedel av degen till en 18 x 30 cm remsa och placera den på en plåt med bakplåtpapper. Kavla ut den återstående degen till ca 28 x 36cm. Ta bort filén från plastfolien och placera den i mitten av den mindre remsa av degen. Pensla degens kanter, toppen och sidorna runt filén med den slagna äggula.

Med hjälp av en kavel, lyft försiktigt och drapera den större biten av degen över filén, tryck långt in på sidorna. Skär bort ca 4 cm av degen på sidorna. Tryck på kanterna med kanten av en gaffel eller sked. Glasera hela degen med en äggula och med hjälp av baksidan av en kniv, markera beef Wellington med långa diagonala linjer. Var noga med att inte skära in i degen. Kyl rullen i minst 30 minuter och upp till 24 timmar.

Värm ugnen till 200 grader. Pensla beef Wellington med lite mer äggula och stek i ugnen tills den är gyllene och krispig. 20-25 minuter för medium rare och 30 minuter för medium. Låt stå i 10 minuter innan du skär upp den i tjocka skivor.

Reaktioner:

7 kommentarer:

Inbakad oxfilé är verkligen den optimala festmaten. Skönt att den är återuppstånden från det glada 1980-talet och tagits till heders igen!

Hej. Hur kommer det sig att du inte steker den i en stekpanna som Gordon gör i videon? Och sen in i ugnen i 35 minuter när paketet är klart?

Jag utgick från receptet jag skrev i inlägget http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2538/beef-wellington

I videon gör han lite annorlunda, har inte testat att göra på det sättet. Fungerar säkert lika bra!

Det finns 2 Gordon recept,det med stekpannan där han också penslar med senap är ett julrecept.

Hur många är detta till?

1kg räcker till 4-5 personer =)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More