måndag 25 maj 2009

Polska pierogi och ett kaffetips

Ett kaffetips från Gitto, som har börjat blogga igen!=)
Löfbergs lilas ekologiska och rättvisemärkta kaffe.

Gittos blogg hittar man också ett recept på polska pierogi.

Pierogi

receptmakare: Margit Richert

8 portioner

tid: låååång

Är man stressad en vardagskväll är det inte det här receptet man i första hand bör vända sig till. Om man däremot har en lång, lat söndag framför sig är det perfekt avkoppling att laga en stor sats pierogi för infrysning. Som bonus har man då idiotsäker mat för framtida stressade dagar.

Ingredienserna till fyllningen kan varieras i det oändliga: bacon, rimmat fläsk, nötfärs, olika korvar (till och med frysskadad falukorv fungerar!), vitkål, potatis och ost. Huvudsaken är att allt mals eller hackas fint och att åtminstone en av ingredienserna är av det fetare slaget. Annars blir det torrt och trist.

  • 6 dl vetemjöl
  • 1 stort ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl ljummet vatten
  • 2 msk neutral olja
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g kycklingfärs
  • 100 g kielbasa
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1/2 dl hackad persilja
  • Vegeta eller herbamare
  • nymalen svartpeppar
  • vatten till pensling
  • till servering
  • stekt, hackad lök
  • ev smetana eller gräddfil
  1. Blanda vetemjöl, ägg, salt, vatten och olja till en deg. Knåda minst tio minuter tills degen är silkeslen och smidig. Täck degen med plastfolie och låt vila en halvtimme.
  2. Blanda under tiden fläskfärs och kycklingfärs. Hacka kielbasan mycket fint och blanda ned den i färsen. Krydda med gräslök, persilja, Vegeta eller herbamare och svartpeppar. Provstek en liten bit av smeten och smaka av med mer kryddor om det behövs.
  3. Kavla ut degen tunt (ca 3 mm) på ett mjölat bakbord. Ta ut rundlar med ett kakmått eller ett glas (5-7 cm i diameter). Lägg en klick fyllning på varje rundel, pensla kanterna med vatten och vik ihop till ett halvmåneformat paket. Tryck samman kanterna med en gaffel. Lägg dina färdiga pierogi på plastfolie (annars fastnar de lätt) och täck över med en lätt fuktig handduk. Fortsätt tills degen och/eller fyllningen tar slut.
  4. Koka upp en stor gryta med lättsaltat vatten. Koka pierogin, några åt gången tills de flyter upp på ytan och därefter ytterligare någon minut. Låt rinna av och ät nykokta toppade med stekt lök och kanske också en skvätt gräddfil eller smetana.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More