torsdag 21 maj 2009

Fläskytterfilé med vårprimörer och chevresås




Middag någon gång förra veckan som jag helt glömde bort att skriva om. Ska försöka komma ihåg hur jag gjorde.


en bit fläskytterfilé (benfri kotlettrad)
4 stora champinjoner
1 gul lök
bladen från 2 kvistar färsk rosmarin eller timjan
2 vitlöksklyftor

färsk sparris
knippmorötter (dom med blast)
knipplök

150 g chevre
1 dl grädde
salt,peppar





Köttet:
Hacka lök,vitlök,rosmarin och champinjoner, bryn i smör,salta peppra.
Skär ett snitt längs hela filén och fläk ut den. Lägg på lökblandningen och rulla ihop köttet. Bind med bomullssnöre eller silikonsnöre. Det fungerar också med tandpetare (som jag använde) men det blir lite bökigare och köttet håller inte ihop lika bra.
Bryn köttet på alla sidor, salta peppra. Lägg över köttet i en ugnssäker form, använd en ugnstermometer och stek köttet i ugnen på 175 grader, tills innetemperaturen är 65 grader.
Ta ut köttet, lägg över metallfolie och låt köttet vila 10 minuter innan du skär upp det.



Grönsakerna:
Skär av blasten på morötterna och skölj dom väl. Koka i saltat vatten tills morötterna är halvmjuka, ca 5 minuter.
Skär av lite i nedre delen på sparrisen om den är torr och träig. Koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.
Dela löken (med det gröna) på hälften.
Hetta upp en stekpanna och lägg i en rejäl klick smör, stek sparris,lök och morötter tills dom har fått lite färg, salta och peppra.
Servera tillsammans med fläskytterfilén och chevre såsen.

Såsen:
Värm upp grädden i en kastrull på medelhög värme.
Skär bort det vita ytterhöljet på osten och smula ner resten i grädden. Låt sjuda. Rör ut osten i grädden till en jämn konsistens. Salta och peppra, smaka av.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More