fredag 5 februari 2010

Världens 10 äckligaste maträtter

Aftonbladet har listat världens 10 äckligaste maträtter.
Jag har faktisk ätit fårtestikel som förrätt på en libanesisk restaurang inne på Heron City i Stockholm för många år sedan. Vad jag minns var att konsistensen var lite som fiskbullar, men jag kan inte minnas hur det smakade. Det jag absolut inte skulle äta eller dricka snarare i den här listan är saliv drycken. Fruktansvärt äckligt!
Jag kan inte ens dricka ur samma glas som någon annan har druckit ur.
Usch usch!


LARVER

Föreställ dig att bita i en vattenballong, som plötsligt spricker och innehållet, som smakar ägg, sakta droppar ner för hakan. Så känns det att ta en tugga av de upp till sju centimeter långa och knubbiga larverna som Australiens ursprungsbefolkning smaskat på i tusentals år.

Du hittar dem i centrala Australien vid i witchettybuskens rötter eller på gummiträd.

TESTIKEL

Förbered en Afghansk delikatess. Plocka fram grillspetten och trä på ett par tupp-testiklar - färdiga att brassa. Eller gör på kinesiskt vis och koka dem i en het gryta.

Du kan också välja att skiva testikeln, skala bort membranet. Sautera och tillsätt citron och den syrliga kryddan sumak för ett mjukt och poröst resultat.

Ätbara testiklar finns i alla storlekar, bland de vanliga är tjurtestikel, även kallad Rocky Mountain-ostron.

STINGROCKA

Denna är förutom en släkting till hajen, en middag i Malaysia och Singapore. Stingrockans fenor är matiga, islänningarna gillar dem ruttna och jästa, medan malajerna och folk i Singapore helst kryddar dem starka.

Stingrockans kött sägs smaka som en blandning av fisk och hummer.

SJÖGURKA

En gurka består av cirka 96 procent vatten. Men en sjögurka är någonting annat. Den korvformade filuren i och för sig omges av vatten men den är slemmig och tillagas på annat vis. I alla fall i Kina. Du hittar den på de flesta fiskrestauranger och på marknader finns de i torkad form. Den används också i läkemedel.

För att få till den på bästa kinesiska vis bör du lägga de torkade sjögurkorna i vatten i tolv timmar. bräsera dem därefter i två timmar och servera med grönsaker. Kanske en gurkbit.

Smaken i sig är ganska intetsägande även om den är slemmig, så bry dig inte om att äta den med pinnar.

SKORPION

Sugen på något knaprigt och nyttigt till fredagsmyset? En påse skorpioner. De påminner åtminstone om varandra, med spröd utsida och ljus och luftig insida som bildats vid tillagning. De innehåller också rikligt med protein.

I Peking kan du få dem på grillspett och i Thailand är de friterade eller indränkta i whisky.

GRISHUVUD

Glöm anka. Grishuvud är det nya. Kinas krogar frestar med grisöron, ögon och bitar av kind.

MARSVIN

I svealand har vi kanske svårt att se den som något annat än ett ulligt och gulligt husdjur. Men i Peru är det inte ovanligt att köpa hem ett par marsvin och laga dem till middagsmat. De sägs smaka som kanin med krispigt skinn.

GRÄSHOPPA

Känner du för att förhöja taco-middagen ett snäpp? Gör som i Mexiko, addera lite gräshoppa. De är också goda till en kall öl. Och kryddorna - lime, salt och chili efter behag. Då blir de krispiga och har en jordig smak.

BLÅSFISK

Det här är inget du ska prova att laga själv. Överlåt grovjobbet till en mästerkock. Blåsfisken har gift som räcker till att döda 30 människor. De giftiga delarna måste tas bort innan det ska ätas i tunnt skivade bitar. Smaksensation? Knappast.

SALIV-DRYCK

Chicha är en traditionell söt dryck som härstammar från Inkariket. Den är gjord av majs, kassava eller annan frukt. Låter inte så farligt va? Men vänta. Frukten måste passeras först. Och det görs av människor. När man mosat frukten i munnen spottar man ut och späder med lite extra saliv.

Ett annat recept är att koka ingredienserna och sedan låta dem jäsa därefter ska drycken kylas.

Reaktioner:

3 kommentarer:

Listan hade kunnat göras ännu längre:

Fågelbosoppa, (alternativt dryck) som är en delikatess i Sydostasien och Kina. Salanganfågeln bygger bo av sin egen saliv. Då saliven kommer i kontakt med luft, hårdnar den till en gummiliknande konsistens och upplöst i vatten blir det hela någonting geléaktigt.

Eller ta ett ägg, och begrav det tillsammans med lime, aska och salt jättelänge. När ägget grävs upp är gulan grön-svart och äggvitan mörkbrun. Även det kinesiskt och tydligen ätbart.

Fast å andra sidan är jag rätt säker på att ganska många skulle vilja placera vår surströmming på en topplista över äckliga rätter också.

usch det där lät inte heller så speciellt smaskigt..
Surströmming so är så gott=)
men kan tänka mig att det måste ses som galenskap för dom som inte stött på det tidigare.

Jag är mer intresserad av hur många av de här rätterna du egentligen provat. Stingrocka är bland det godaste jag testat när jag var och reste runt i Asien.

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More