onsdag 10 februari 2010

Umami på tub!

Läste detta på Aftonbladet.

"Alla kockars drömingrediens är här - smaksensation på tub.

Snart dyker den mytomspunna femte smaken upp i mataffären.

Mirakelsmaken upptäcktes av en japansk forskare för över 100 år sedan och har hittills bara varit tillgänglig för de största stjärnkockarna.

Nu kan vem som helst få maten att smaka underbart.

Den eftertraktade tuben kommer att säljas i Storbritannien för drygt 30 svenska kronor i flera matvaruaffärer.

På japanska kallas smaken umami och enligt matskribenten Laura Santtini är det en smak som många har känt, men aldrig riktigt kunna sätta ord på.

– Det är den smaken som ger djup åt all smak, säger hon till Daily Mail Online.

Forskarna kom smaken på spåren när det upptäcktes att det fanns receptorer på tungan som kunde urskilja protein. Därefter kunde smaken utvecklas till något som mest kan liknas vid smaken av sjögräs.

Smaken finns naturligt i bland annat parmesanost.

Den sägs också ge den köttiga smaken i kött"

Vad tror ni? Jag tycker det låter jätte spännande, nästan så spännande att jag funderar på att importera några tuber från England om det går. Allt nytt måste testas! =)Speciellt sådana här spännande saker.

5 kommentarer:

Ansjovis, parmesanost, svamp och bröstmjölk är exempel på föda som är naturligt umamirik. Om vi nu får umamismak från riktiga livsmedel, varför ska vi då köpa konstgjord på tub?

Jag minns med fasa när smakförstärkaren Aromat började säljas och det var en nyhet. Mamma använde det i början till nästan allt ... pölsa, ärtsoppa med mera..och allt som Aromaten hamnade i fick likadan smak.

Hej skriv om du lyckas importera
Mvh Lennart

Bröstmjölk?
Blir nog lite svårt att få tag på
Alla låter sig nog inte mjölkas

Det låter spännande! Undrar hur maten kommer att smaka? Kanske all mat kommer att smaka ljuvligt. Vad kostar en tub?

:)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More