torsdag 4 februari 2010

Rostbiff med rödvinssås lökringar och sparris

Rostbiff med rödvinssås lökringar och sparris


Rostbiff 1,5-2 kg
Salt,peppar
Smör att bryna i
1 köttbuljongtärning
1 dl rödvin
sparris

redning
2 msk maizena
4 msk ljummet vatten

lökringar
1 gul lök
0,5 dl vetemjöl
0,5-1 dl vitt vin
0,5 dl vatten
en nypa socker
matolja att fritera i
salt






Köttet
Sätt ugnen på 175 grader
Putsa köttet om det finns mycket senor.
Salta och peppra köttet och bryn det runtom i smör på hög värme.
Smula ner en köttbuljongtärning i en ugnssäker form och häll på
3 dl vatten.Lägg över köttet i formen
och stoppa i en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och sätt termometern på 64 grader.
Sätt in formen i ugnen.
När termometern visar 64 grader är köttet klart, ta ut köttet och linda in det i metallfolie.
Lägg upp köttet på en skärbräda.
Låt köttet vila 10-15 minuter. Under denna tid hinner det bli 2-3 grader mer så slut temperaturen blir runt
65-67 grader och rostbiffen blir rosa/röd. För mer välstekt kött sätt termometern på 68-69 grader.

Såsen
Av skyn som bildats i formen gör vi sås!
Häll över all sky i en kastrull tillsätt 1 dl vin, eller som jag gjorde, 4 rödvinsisbitar.
Jätte bra att frysa ner överblivet rödvin som isbitar, bara att ta fram när man behöver nån skvätt då och då.
Låt såsen sjuda lite och smaka sedan av med salt och peppar. Tillsätt 1 msk socker, mer om såsen är för salt.
Red av med vetemjöl eller maizena.


Sparris
Medan såsen sjuder och köttet vilar så blanchera sparrisen.
Koka upp vatten med salt och lägg i sparrisen, koka 2-3 minuter.
Häll av vattnet och lägg tillbaks sparrisen i kastrullen, låt kastrullen stå på eftervärme så sparrisen håller sig varm.


Lökringarna
Vispa ihop vetemjöl,vin, socker och salt i en skål. Är smeten för tjock späd med vin eller vatten.
Skär sedan lök i tunna ringar.Plocka bort. den innersta delen av ringen.
Hetta upp olja(ca 4-5 dl) i en kastrull med tjock botten.
Doppa lökringarna en i taget i frityrsmeten.
Lägg ner max 2 lökringar i oljan, lägger man i för många klumpar allt ihop sig till en enda gegga.
Fritera i oljan 2-3 minuter tills ringarna har blivit gyllenbruna.
Blir ringarna snabbt mörka så är värmen för hög, sänk lite.
Låt lökringarna rinna av på lite papper.




Uppläggningen
Nu är det dags att skär upp köttet.
Skär det i 1-2 cm tjocka skivor.
Tag fram tallrikar och häll lite sås i mitten av tallrikarna så den flyter ut till en cirkel.
Lägg försiktigt på sparrisen och sedan köttet. Toppa med lökringarna.
Servera som det är eller med en potatisgratäng eller något annat smaskigt.

2 kommentarer:

Vi blir riktigt hungriga när vi tittar på din blogg. Maten ser jättegod ut. Vackert upplagd är den också :. Stort plus för dig!

Å va fina ord tack=)
Va bra att ni blir hungriga, det är lite det som är meningen, och att man ska bli lite inspirerad.
tack tack.

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More