torsdag 4 mars 2010

Matbröd med vitlök och lagrad ost

bröd med vitlök och ost

Allt gott kan man stoppa i bröd(nästan) =)
Vitlök kanske är lite ovanligt att ha i degen, men det blev jätte gott!




1,4 dl mjöl eventuellt mer
50 g smör
2 stora vitlöksklyftor
5 dl lagrad ost tex Västerbotten
0,5 dl persilja,hackad fryst går bra
3 dl vatten eventuellt mer
2 tsk salt
1 tsk socker (tillsätts för att degen ska jäsa bättre)
50 jäst



Smula sönder jästen i en bunke eller i matberedaren och blanda ut i fingervarm vatten.
Smält smöret i en skål i mikron, pressa i vitlök och blanda i persiljan.
häll i smörblandningen i bunken med jästen.
Tillsätt ost, salt socker och vatten.
Häll i vetemjölet och knåda degen 5-10 minuter.
Är degen för lös tillsätt mer mjöl, degen ska släppa från bunken.
Är degen för torr tillsätt lite mer vatten.
Låt degen jäsa 1 timme under en handduk, gärna nära ett element eller på ett varmt ställe.
Skälp upp degen på en mjölad bänk, knåda lite och dela den i så många delar du vill.
Forma till stora bullar,små avlånga,två stor bröd precis som du vill.
Tänk på att bröden ska vara lika stora så det blir samma gräddningstid i ugnen.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och låt dom jäsa 10-15 minuter till under en handduk.
Grädda i 200 grader i mitten av ugnen 10-20 minuter beroende på storlek eller tills brödet har en innetemperatur på 92 grader.

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More