måndag 29 augusti 2011

Full fart i skolan inför debutant

r
2010

Nu är skolan igång och vi tvåor är i full gång med att ordna den årliga Debutantmiddagen här i Grythyttan. Debutant är ett stort evenemang som tvåorna ordnar helt själva för förstaårsstudenterna, treorna och inbjudna gäster. Mat, servering, logistik, och gestaltning är uppbyggt efter kvällens tema som tills på torsdag är hemligt. Jag återkommer med bilder senare i veckan. =) Vill du kika på hur en debutantmiddag här i Grythyttan går till så finns 2010 års debutant med tema här. 2009 års debutant finns här.


söndag 28 augusti 2011

Portvinskokta fikon med murkelvingrette





Den här förrätten gjorde vi i skolan under restaurangveckan som den heter. Vi använder restaurangköken för att laga två olika menyer och inbjudna gäster äter och dricker gott. Till fikonen och murkelvinegretten passar parmaskinka och en sallad på lite olika skott. 






Fikon 
4 portioner

Fikon 4 st 
Portvin 1,5 dl
Stjärnanis 1st
Svartpeppar 4 st
Socker 2 msk


Lägg fikonen i en plastpåse.
Koka upp övriga ingredienser och häll över fikonen.
Låt svalna och lägg i kylen och låt fikonen dra i minst sex timmar.
Ta sedan ur fikonen ur påsen, häll vätskan och kryddorna i en kastrull och reducera till hälften sila och spara till murkelvingrätten.
Dela fikonen i kvartar.


Murkelvinegrette

Torkade toppmurklor 1,5 dl
Smör 1 msk
Rödvinsvinäger 1 dl
Portvinsreduktionen från fikonen
Kalpressad rapsolja 1/2 dl
Schalottenlök 2 st

Lägg murklorna i kallt vatten och täck så att alla murklor ligger under vatten.
När murklorna är mjuka lyft upp murklorna och häll bort vattnet.
Hacka murklorna grovt och torka på papper.
Sautera murklorna i smör på mellanvärme och krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
Reducera rödvinsvinäger och portvinskoket från fikonen tills 1 dl återstår, sila och häll över murklorna.
Finhacka schalottenlöken och tillsätt den och rapsolja till murkel och vinägerblandningen innan servering.

fredag 26 augusti 2011

Grillade kyckling och grönsaksspett




När solen tittar fram tänds grillen =) Kyckling och grönsaker marinerade i :

4 pressade vitlöksklyftor
2 msk soja
½ dl vitvinsvinäger
2 msk Dijonsenap
2 msk honung
3 tsk riven ingefära
2 tsk worcestershiresås

1 msk finhackad timjan


torsdag 25 augusti 2011

Lyxigt: smörstekt Karl-Johan

¨



Kantareller kommer inte i närheten. Det här är möjligtvis det godaste jag har ätit i år. Smör och salt är allt som behövs. Himmelskt!


Skiva svampen tunt och stek ur vattnet i en torr stekpanna.
Tillsätt smör och smaka av med salt. Stek tills svampen fått lite färg.
Njut! 



onsdag 24 augusti 2011

Skogens svarta guld blev till svamppasta




Gissa om jag blev förvånad när jag traskade ut i skogen idag för att plocka svamp till lunchen. En matta av svarta trumpetsvampar dök plötsligt upp! Med ett glädjetjut dök jag ner bland skogens svarta guld och lyckan var total. Det känns som om dom är här väldigt tidigt men efter en veckas regn så kanske dom ville komma upp. Sopparna stortrivs också just nu och det kryllar av svamp här i Grythyttans skogarna nu.




Till lunch blev det en mycket god svamppasta med blandsvamp.



för 2 pers

1 gul lök i tunna skivor
blandsvamp till exempel kantareller, taggsvamp, Karl-Johan, svart trumpetsvamp och soppar
3 vitlöksklyftor, finhackade
smör
1,5 dl grädde
viltfond
1 dl portvin
pasta
parmesanost




  • Rensa och skär svampen i mindre bitar och stek ur vattnet i en stekpanna.
  • Tillsätt en klick smör, vitlöken och löken. Salta och peppra. Fräs på medelvärme i 15 minuter.
  • Tillsätt grädden, några droppar viltfond och portvinet. Koka ihop i 10 minuter.
  • Koka pastan och bland sedan ihop den med svampen.
  • Hyvla över parmesan vid servering.



Kycklingsallad med rödbetor och fetaost


Gårdagens middag blev kycklingsallad med fetaost, rödlök, stekt kycklingfilé, kokta rödbetor, mozzarella, gurka och tomat.

måndag 22 augusti 2011

Bakpotatis med sojasmör,fetaost, knaperstekt bacon och salladslök








Det var flera år sen jag gjorde bakpotatis men efter att ha läst ett blogginlägg någonstans där sojasmör var ett av tillbehören blev jag sugen på att testa. Soja och smör vill inte blanda sig med varandra men man får försöka mosa in sojan i det rumstempererade smöret. 


25g smör
3 tsk soja
1 paket bacon
4 salladslökar
ett halvt paket fetaost
2 bakpotatisar

Tvätta potatisarna och stick några hål i skalet med en gaffel. Lägg potatisarna på en plåt och tillaga i ugnen 60-70 minuter på 175 grader tills dom är mjuka.
Ta fram smöret så det hinner bli mjukt och rumstempererat.
Strimla och knaperstek bacon.
Blanda ihop smöret och sojan.
Skiva salladslöken.
Gör ett kryss i potatisarna när dom är klara och börja med att lägga i smöret, toppa med salladslök, fetaost och bacon.

lördag 20 augusti 2011

Kantarell toast med västerbottenost




3 nävar kantareller
en halv gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
smör
en skvätt grädde
viltfond
lagrad ost t. ex västerbotten
toastbröd
salt peppar

Skär kantarellerna i mindre bitar och stek ur vattnet i en stekpanna.
Tillsätt en rejäl klick smör, vitlöken och löken och fräs på mellanvärme i 10 minuter.
Tillsätt en skvätt grädde (2-3 msk) och några droppar viltfond, fräs ytterligare 5 minuter.
Rosta brödet och fördela sedan svampen på brödet. Sätt ugnen på grill 225 grader. Hyvla över osten och gratinera i ugnen 5-10 minuter tills osten fått färg.

fredag 19 augusti 2011

Snapshots from Malaysia: What Is Malaysian Cuisine?



En intressant artikel med många bilder på Malaysisk mat. Mycket som såg gott ut!

Snapshots from Malaysia: What Is Malaysian Cuisine? | Serious Eats

onsdag 17 augusti 2011

Recept på hemmagjord bostongurka

Nu finns det färska Västeråsgurkor i mataffärerna. Jag brukar ha dom i sallader istället för vanlig slanggurka eller bara äta dom som dom är. Mat &Vänner föreslår att det blir god bostongurka av dom.


Ingredienser:
1 kg Västeråsgurka
2 gula lökar
2 röda paprikor
1 syrligt äpple
1 tsk pepparrot, riven

Lag
1 dl ättika, 24%
3 dl vatten
4 dl socker
1 tsk salt
1 tsk gula senapsfrön, stötta

Finhacka gurka, lök, paprika och äpple; det går också bra att riva allt. Koka upp lagen och rör ner grönsaksblandningen. Sjud på svag värme i cirka 20 minuter tills massan tjocknar, rör då och då under tiden. Vänd sist ner pepparroten. Häll upp i burkar och sätt på lock, förvara svalt.

tisdag 16 augusti 2011

Olivolja råder bot på brännande chili

Chili på händerna bränner rejält men olivolja verkar hjälpa.

Hot Pepper Hands: An Easy Way to Stop the Burn

Frukost: Smörgås med äggröra


Något som alltid finns hemma hos mig ärr ägg och Kalles kaviar=) I morse fick äggsmörgåsen ett nytt utseende med sällskap av rödlök och nyplockad till från örtlandet.



för 4 smörgåsar

3 ägg
3 msk Kalles kaviar
1 msk hackad dill
en halv finhackad rödlök

Koka äggen 7 minuter tills dom är hårdkokta. Skala äggen och mosa ihop dom med en gaffel tillsammans med resten av ingredienserna i en skål. Fördela röran på smörgåsarna.

måndag 15 augusti 2011

Hallon och vinbärspajer en regnig dag




Det har regnat hela dagen så jag passade på att göra små smulpajer av hallonen och rödavinbären som jag plockade igår.Tyvärr var det nästan inga vinbär kvar då småfåglarna också tycker att vinbär är gott, men det gör inget, vi delar på det som finns=) Pajformerna är av aluminium och går att köpa på alla slags matvarubutiker. Perfekt att göra smulpaj i som man sedan fryser in och tar fram under hösten eller vintern.
När jag gör smulpaj höftar jag med ingredienserna, det viktiga är att man smakar på smulorna så man blir nöjd med sötman. Är smulorna för smuliga alltså torra så tillsätter man lite mer smör bara.


Hallon eller vinbär
socker (mer till vinbären)
vaniljsocker
potatismjöl
en nypa salt

Smulor:
hälften mjöl
hälften havregryn
farinsocker
smör
kanel
en nypa salt


Grädda i ugnen 30-40 minuter på 200 grader.


söndag 14 augusti 2011

Goda grillrecept

lördag 13 augusti 2011

Mammas goda chokladrutor

Mamma och mormors chokladrutor har varit favoritkakan sen jag var liten. 



En långpanna 

5ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 msk kakao
2 dl vatten
100 g smör
kokosflingor

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Koka upp vatten i en kastrull.Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret i mindre bitar.
  3. Låt det smälta under omrörning.
  4. Blanda samman mjölet, bakpulver och 2 msk kakao.
  5. Rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan. Rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i en välsmord långpanna 30x40 cm. Grädda i nedre delen av ugnen. 200 grader i 20 min. 

  7. Glasyr 
  8. 100 g mör
  9. 4,5 dl florsocker
  10. 1 msk kakao
  11. 1 tsk vaniljsocker

  12. Smält smöret och rör ner florsocker vaniljsocker och kakao.
  13. Bred glasyren över den kalla kakan och strö över kokosflingor.


fredag 12 augusti 2011

Recept till kräftkoket


Ska du koka kräftor nu i dagarna? Jag hittade ett bra recept från en bra fiskrestaurang (Feskarns) i Uppsala.



Feskarns kräftkok

5 kilo kräftor
12,5 liter vatten
0,65 liter porter
0,4 liter salt
0,15 liter socker
0,15 liter dillfrö
1 hekto dillkronor
Häll i socker, salt, porter och dillfrö i vattnet. Lägg i dillkronorna och låt koka i några minuter. Fiska upp dillkronorna och häll i kräftorna. Koka först på hög värme i 3 - 4 minuter, sänk sedan och låt småputtra i sammanlagt en kvart. Kyl kräftorna snabbt i spadet minst ett par timmar och låt stå kallt tills de ska ätas.

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More