måndag 10 augusti 2009

Pizza med grillad kyckling och Västerbottensost




Till den här pizzan använde jag min favorit pizzadeg som jag tog fram ur frysen. Nu är dom sista två bollarna använda och det är dags att göra ny pizzadeg och frysa in. Det är ju så smidigt att frysa in deg som man sen kan ta fram lite då och då när man vill göra sig en god pizza. Den här pizzadegen tar ett dygn allt som allt med jäsning och utbakning, så har du inte färdiga pizzabollar i frysen eller kylen bör du göra pizzadegen en dag innan du planerar att göra pizzan.




Pizzadeg:

1,2 l vetemjölspecial + ev mer
2 tsk salt
25 g jäst
4 msk olivolja
4 dl kallt vatten
majsmjöl, eller mannagryn för utbakning


Smula jästen i en skål (matberedarskålen) och lös upp den med fingervarmt vatten. Häll i mjöl, salt och vatten och sätt på matberedaren.

Arbeta degen i matberedaren på medelfart i 6-7 minuter.
Dela degen i 6 delar och rulla till bullar. Spraya eller klappa in bullarna med olivolja.
Frys in de du inte tänker använda och lägg in resten på en plåt i kylen. Bulla jäser en del så se till att dom har plats. Inte som jag med min lilla form=) Låt dom jäsa under natten.

Ta ut degen 2 timmar innan du ska baka pizzorna.
Kavla ut degen på mjölat underlag (mannagryn + vetemjöl)

Lägg upp pizzabottnen på plåtar mjöla och strö mannagryn och spray eller pensla med olivolja.
Plasta plåten med gladpack och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Nu är det dags för själva toppingen.



Riktigt smaskigt blev det att toppa pizzan med ruccola och rödlök när den var färdig. Fetaost skulle passa fint också.

topping för 2 pizzor:

kött från 2 kycklingben(ha gärna med skinnet, det är där all god smak sitter)
Västerbottensost (så mycket man vill=)
2 vitlöksklyftor, finhackade


Ta av köttet från benen och lägg ut över pizzabotten
Finhacka vitlöksklyftorna och strö över pizzan
Avsluta med att hyvla över västerbottensost

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More