onsdag 12 augusti 2009

Bondbönan är mycket väl värd pillet




När vi var på Slottsträdgården Ullriksdal´s självplock förra helgen plockade jag ca ett halvt kilo av dom mjälla milda bondbönorna som det är säsong för nu. Bönorna ser stora ut när man skördar dom, men efter det grönbruna ytterskalet har tagits bort är det inte mycket kvar. Det är ett fasligt pillande och bönorna ska kokas 10 minuter innan det är dags att ta bort skalet (smakar beskt)som sitter på själva bönan. Det tar lite tid men är ganska enkelt då man bara försiktigt trycker ut bönan ur skalet. Viktigt är att man kokar bondbönorna 10-15 minuter då dom innehåller lektiner som hämmar absorption av protein och mineraler. Lektiner finns naturligt i baljväxter och genom kokning eller blötläggning bryter man ner dom.


Bondbönan ligger inbäddad i mjukt ludd =)


Dagens middag bestod utav potatis,dill,bondbönor vaxbönor, andra bönor(?) och mangold från Ullriksdal's självlock. Fårtickorna och kantarellerna är också självplock förståss=) Bondbönor med smör och flingsalt är verkligen en delikatess!

2 kommentarer:

Ååå vad gott det ser ut! Mysigt med självplock =)

Nam nam! Sååå gott det ser ut!

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More