fredag 27 augusti 2010

Ny produkt från Kelda:Kelda laga mat 4%


Eftersom kylen och frysen la av förra veckan så blev jag mycket glad över att få hem ett bud med Keldas nya produkt Kelda laga mat 4%, en mjölk och grädd blandning utan konstgjorda tillsatser (aromer, färgämnen ,emulgeringsmedel ) Villa ju provlaga på en gång! Pasta fanns i skafferiet, lika så örtagårdsbuljong torkad svamp från förra året har jag mängder av (mycket bra om frysen går sönder =) tänk på det i år när ni inte vet vad ni ska gör av all svamp ni plockat) och en ensam schalottenlök som jag sparade på balkongen blev perfekt tillsammans med Kela laga mat.

Det är tråkigare att steka lök och svamp i olja..=/ Det blir inte samma goda smak som med smör, men vad ska man göra när man inte kan förvara kylvaror..
Kelda laga mat innehåller som sagt 4 % fett, och jag förstår inte riktigt grejjen med alla dessa "light" produkter, varför köper folk sånt? Köp grädde och spä ut med vatten eller mjölk så får du samma procent men mer smak. Kelda laga mat känns och är ju mer krämigare än hm..ja vadå mjölk? andra produkter med låg fetthalt..? jag vet inte för jag köper inte sånt. Men krämigare var den. Dock ganska smaklös i sig och varför inte använda mjölk som är 3 % och sedan reda såsen eller grytan..? Iof så kanske man inte orkar eller vet hur man reder en sås och då kanske sådana här produkter är bra. Arla laga mat fungerar dock bättre som gräddsås utan redning. såsen blir tjockare än om du skulle använt mjölk, men inte så bra som en gräddsås ska vara.

Tack Uppsala för middagen

Vår kyl och frys gick sönder förra vecka och sedan dess har vi ätit ute eller köpt hämtmat varje dag. Ok en dag köpte vi faktiskt grillade kycklingklubbor och färsk pasta. Det är mycket jobbigt att inte ha någon mat hemma men intressant att utforska Uppsalas pizzor, taimat och restauranger. Så ett stort tack till alla människor som jobbat så att vi har kunnat äta middag varje dag =)

Pizzorna från Pinocchio var en stor besvikelse, burkchampinjoner och senor i oxfilén? Ena pizzan med köttfärs på (köttfärsås)kunde vi inte en äta upp.

På Gränby centrum finns Wok och Sushi, ett ställe jag verkligen rekommenderar. Färska fräscha råvaror och mycket gott! Blev väldigt imponerad. Jag tog med dagens wok med bla kyckling och grönsaker, supergott!

Ett första besök på Basilico, en italiensk restaurang och torsdagens matbekymmer var över.
Jag beställde en saffranspasta med halstrad lax, väldigt snålt med laxen men pastan var fantastisk, och laxen med. Pizzorna är imponerande med toppingar som får mig att längta tillbaks till Italien. En pizza kostar 120-150 kr men väl värda pengarna. Oj så gott! Hit går jag igen.

I kväll blev det 15 bitars sushi från Yukikossushi i Eriksberg. En av dom bättre, alltid fräscha bitar och lagom stora. Sushi är inte speciellt mättande dock, nu är jag hungrig igen..hm..

Ok det finns choklad kvällen är räddad!

söndag 22 augusti 2010

Gott med grillat


Karrebitarna marinerade jag över natten i soja, sweetchili, vitlök, HP sås och rosmarin.

Salladen: parmesanost, prosciutto, tomater,gurka,blandsallad,rödlök och en vinägrett på olivolja, tryffelbalsamico och en nypa salt.

lördag 21 augusti 2010

Färsk pasta med vitlök,persilja och västerbottenost




1 paket färsk pasta
2 vitlöksklyftor,pressade
2 dl riven västerbottenost
färsk perilja, finhackad
olivolja
salt, nymalen peppar


Koka pastan enligt anvisning på paketet.
När pastan är klar, häll bort vattnet och häll tillbaks pastan i kastrullen igen. Pressa ner vitlöksklyftorna, rör i osten, persiljan och en skvätt olivolja.
Salta och peppra.

onsdag 18 augusti 2010

CUPCAKE STHLM - äntligen!

Som jag har väntat!
En cupcake affär!
Jag förstod inte riktigt hysterin med cupcakes förs än jag for till New York och åt min första cupcake. En choklad cupcake med mycket mumsig chokladglasyr. Himmelskt! Jag hade föreställt mig något torrt och tråkigt likt en muffins, men jisses vad fel jag hade. Har du aldrig ätit en cupcake så gör det! Ett besök hos CUPCAKE STHLM är givet, sen om dom är lika goda hos CUPCAKE STHLM som i New York, återstår att se. Har något varit där? Var det gott?=)



CUPCAKE STHLM
Sankt Eriksgatan 83
telnr: 08 83 80 83

söndag 15 augusti 2010

Canneloni med svamp spenat och valnötter


Godaste middagen på länge!


ett paket färska lasagneplattor 200g
en stor påse bladspenat.
6 vitlöksklyftor,finhackade
1 gul lök, finhackad
200 g champinjoner, i mindre bitar (skivor sen i hälften)
en burk creme friache
2 dl valnötter
50g smörsalt och peppar

1 dl vetemjöl
50 gram smör
3 dl mjölk
2 dl grädde
3 dl vitt vin5 dl riven ost
2 msk örtagårdsbuljong (kan uteslutas)
1 msk malen muskotnöt
salt,peppar




Sätt ugnen på 175 grader.

Fräs ihop spenat lök och vitlök i smör, salta och peppra.
Låt blandningen svalna på en tallrik.
I samma stekpanna bryner du svampen,salta och lägg svampen åt sidan för att svalna.
Medan svampen svalnar så skär du ut lasagneplattor. Ca 12x12 cm.
Blanda nu ihop spenatblandningen med svampen, valnötterna och creme friachen.
Lägg fyllningen,ca 1-2 msk, på kortsidan av pastarutan och rulla ihop.
Lägg ner rullarna bredvid varandra med skarven neråt i en smord ugnsform.




Såsen:
Fräs mjölet i smöret ca 5 minuter tills det blir ljusbrunt.
Häll på mjölk och gräddblandningen lite i taget tills såsen tjocknar. Tillsätt vinet och örtagårdsbuljongen.
Vispa om ordentligt så buljongen löser sig.
Smaka av med en tsk muskot,salt och peppar.
Koka såsen 5-10 minuter och tillsätt sedan 2 dl av osten. Rör om och häll sedan såsen över cannelonin. Strö över resten av osten. Grädda i ugnen i 30 minuter.

Frukost: Blåbärs yoghurt och knäcke med potatis och solrosskott


Yoghurt med färska blåbär och favorit knäcket med potatis, flingsalt och solrosskott. Nam nam!

torsdag 12 augusti 2010

Linser med prosciutto och parmesanost


Med inspiration från Italien =)




för 2 personer:

2 dl okokta linser
några skivor hyvlad parmesan, eller i bitar
en halv rödlök
några skivor prosciutto ca 2 per person eller efter smak

vinegrette:
1 msk balsamico gärna med smak av tryffel
3 msk olivolja av bra kvalité
en nypa flingsalt

Koka linserna enligt anvisning på paketet.
Finhacka rödlöken.
Skär skinkan i mindre bitar.
Blanda ihop med linserna när dom är klara.
Häll på vinegretten och hyvla över parmesanosten.


onsdag 11 augusti 2010

Ugnsbakad Seabream





Har ni köpt Seabream någon gång?
Jag upptäckte fisken i fiskdisken på ICA, 109 kr/kg. Har aldrig provat att tillaga Seabream eller Guldsparid som den också kallas, men blev mycket positivt överraskad. Jätte gott fast och saftigt kött.
Definitivt en fisk jag kommer köpa igen.
Jag kunde inte bestämma mig vad jag ville göra så jag gjorde två olika fyllningar. Båda blev riktigt bra, men som det är med nästan allt så glänste smöret en aning mer=)

Rensa och fjälla av fisken, (akta gallblåsan) om den inte är rensad på affären du köpte den ifrån.
Lägg fisken i en smord ugnsform.
Skär 4 snitt i fiken på båda sidorna.
Salta och peppra fisken, både inuti och utanpå



2 vitlöksklyftor, pressade

1 dl finhackad persilja 
finrivet skal av 2 citroner
50 g smör, rumstempererat
salt 
peppar


Blanda persilja, citronskal och vitlök med smöret.
Lägg i smörblandningen inne i fisken och utanpå på båda sidorna.





3 tomater

1 stor gul eller röd lök
5 vitlöksklyftor
salt
peppar

olivolja


Skiva tomaterna, löken och vitlöken.
Fyll fisken med tomaterna vitlöken och löken. Lägg även på lök och tomat ovanpå fisken.
Ringla över rikligt med olivolja.

Baka i ugnen på 175 grader i 40 min eller tills fiskens kött är vitt.

måndag 9 augusti 2010

Italien: i mataffären

Iper Coop heter Italiens motsvarighet till ICA Maxi, jätte stort är det och billigare än andra affärer och butiker som säljer livsmedel. Frukt och grönsaksavdelningen är verkligen imponerande, där kan man gå länge och bara titta och njuta av Italiens färska fina frukter,bär och nyskördade grönsaker. Persikor,nektariner och aprikoser av olika sorter,citroner,apelsiner,vindruvor, äpplen, jordgubbar,smultron,björnbär,blåbär,hallon..Jag åt så mycket frukt och bär att jag inte fick plats med mat. Vilka fantastiska smaker! Solmogen persika,saftig och söt.

Kryddor och örter, massor. Stora buntar färsk rosmarin salvia och oregano, jätte billigt.
Ett paradis för en matnörd.

Mängder av olika ostar, skinkor,korvar,nybakt bröd (inte bakeoff bröd som vi har i våra affärer)färsk pasta i olika former och färger. Köttavdelningen med riktigt färskt kött från närliggande gårdar,fågel,nöt,gris,lam,kanin.

Vinavdelningen med ett dussintal hyllor fylld av Italiens och regionens viner.
Vin kostar mellan 20 kr till 160 för riktigt fina viner.
Här kan man spendera timmar.



lufttorkad skinka och parmesanost

färska lagerblad

parmesan

fisk och skaldjurs avdelningarna är otroliga!
detta saknar jag verkligen i Sverige

söndag 8 augusti 2010

Italiensk mat

Lite av det vi åt i Italien =)


Godaste pizzan
Toskanskt bröd med tomater och olivolja



Picknick på hotellrummet, kan varit det godaste jag ätit i Italien =)


Italiensk glass förtjänar verkligen sitt goda ryckte


Pizza i Verona

Pasta med svamp i tryffelsås

En mycket god sallad i Lucca. Lufttorkat kött och parmesanost

Mört kött och mozzarellafylld aubergine


Örtmarinerade kronärtskockor

fredag 6 augusti 2010

Bruschetta med lax, parmesanost och balsamico marinerade tomater




några skivor kallrökt lax
en baguette
en ask solrosskott
en ask krasse
parmesanost
några körsbärstomater
balsamico
olivolja
flingsalt



Tomaterna:
Skär tomaterna i 3 delar. Lägg dom i en lite skål och ringla över lite balsamico och olivolja.
Blanda runt och ställ in i kylen i någon timme innan servering.

Parmesanosten:
Hyvla eller skär i tunna skivor.

Solrosskotten:
Solrosskottens stjälkar är långa och inte snyggt att dekorera med.
Skär av det mesta av stjälken. Spara 1-2 cm.

Skiva upp brödet och stek i olivolja och lite flingsalt på båda sidorna tills brödskivorna fått lite färg. Lägg på skott och krasse, lax, parmesanost och tomater.



torsdag 5 augusti 2010

Mjölkchokladfondant












Mjölkchokladfondant
4 portioner

100 g smör 
2 äggulor 
2 ägg 
1 dl socker + mer för formarna 
150 g mjöklchoklad av bra kvalité 
3 msk vetemjöl


  1. Smöra 4 portionsformar eller koppar och skaka runt sockret så det täcker formen ordentligt. 
  2. Smält smör och choklad i mikron tills all choklad har smält.
  3. När all choklad löst sig i smöret vispa ägg och socker luftigt. 
  4. Häll ner chokladen i äggsmeten och rör om. 
  5. Rör ner mjölet försiktigt, vispa inte.
  6. Häll chokladsmeten i 3/4 av formarna och sätt dom i nedre delen av i 9-13 minuter på 200 grader. 
  7. Testa efter 8-10 minuter med en sticka, ugnar brukar ta olika lång tid på sig. 
  8. Chokladfondanten ska vara fast i kanterna och rinnig i mitten. Servera varm, gärna med något som bryter av från sötman. Tex. citron eller limemarinerade jordgubbar,hallon eller något annat "fräscht".








Chokladondant är min absoluta favoritdessert. Är du chokladälskare får du inte missa Jean-Georges Vongerichten's chokladfondant  

tisdag 3 augusti 2010

Jordgubbsglass med mycket vaniljsmak

Receptet till mjölkchokladfondanten finns här


300 g jordgubbar
2,3 dl strösocker
1 dl mjölk
3 dl vispgrädde
4 st äggulor
1 vaniljstång

Rensa och och skiva jordgubbarna. Lägg dem i en bunke och strö över 3 msk socker. Låt jordgubbarna ligga och dra sig en timme i sockret.

Häll grädde och mjölk i en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur alla frön ordentligt och lägg både i frön och stången i kastrullen med gräddblandningen.
Värm tills det nästan börjar koka, ställ kastrullen åt sidan och låt blandningen dra i 30 minuter.
Vispa äggulorna och 2 dl socker vitt och pösigt med en elvisp.
Ta upp vaniljstången ur gräddblandningen (gör vaniljsocker av vaniljstången)och häll blandningen över äggsmeten, vispa hela tiden.
Häll tillbaks alltsammans i kastrullen och värm försiktigt (medelhög värme) till blandningen tjocknar, vispa hela tiden så det inte bränns i bottnen. Dra kastrullen från plattan och låt svalna 20-30 min. Rör om då och då så svalnar den fortare. Mosa jordgubbarna eller kör dom i en mixer och häll ner dom i vaniljbladningen. Kör i glassmaskin eller i frysen. Använder du frysen så ta ut glassmeten efter 20 min och rör om, upprepa 3-4 gånger.

Rabarber och jordgubbspaj



Mitt tips för en god paj är att man kokar ihop bären eller frukten lite först, på det viset kan man justera smak och konsistens som man vill ha den.
Här har jag gjort en rabarber och jordgubspaj. Jag la rabarber, jordgubbar och 0,5 dl farinsocker, 0,5 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker i en kastrull och lät det sjuda ihop tills rabarbern mjuknat lite. Ibland kan det behövas potatismjöl i om det finns mycket vätska. Här behövdes det lite ( 1 msk+lite vatten) Efter jag fått den konsistens jag ville ha så smakade jag av om det behövdes mer socker(lite till) och hällde över allt till en ugnsfast form. Sen la jag på smulorna och bakade pajen i ugnen ca 20 minuter på 220 grader.

Smulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
100 gram smör
2 msk socker
1 tsk kanel
en nypa kardemumma

söndag 1 augusti 2010

Taylors and Jones



Har ni vägarna förbi Taylors and Jones så köp med er någon av deras fantastiska korvar.
Det blir svårt att äta korv som säljs i matvarubutikerna efter man tagit en tugga av deras korv. Det är såhär korv ska smaka! Favoritkorven är nog lam och rosmarin, godare korv har jag aldrig ätit. Vi köpte även hem en korv gjord på rökt ankbröst med soja honung och timjan(175 kr/kg), men den får ligga i frysen till ett senare tillfälle. Traditional pork (140 kr/kg) och "dagens blandning" var fantastiska också, varje tugga var en njutning.

Hos Taylors and Jones hittar du även svenskt kött med bra kvalité som styckas där, pajer, engelska delikatesser, sylt och massor av annat gott. Taylors and Jones är ett måste för matnördar=)


Hantverkargatan 12
Stockholm

Måndag till fredag- 10-18
Lördag 10- 14



Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More