torsdag 14 juli 2011

Himmelsk smultronglass med vaniljNu finns det gott om smultron i dikeskanterna. Dom små röda är goda att äta som dom är men hittar man mycket så tycker jag att man ska göra den här glassen. Ingen smultronglass jag någonsin ätit kommer i närheten av den här. Ett riktigt bra grundrecept som jag har fått från skolan och mycket smultron gör den här glassen till världens godaste smultronglass. Glassen ska ätas när den börjar smälta lite så att vanilj och smultron smaken kommer fram ordentligt. Smultronglassen serveras med fördel till en blåbärspaj. 


1 liter smultron + 1 dl socker
3 dl mjölk 3% fett
3 dl grädde 40% fett
1 vaniljstång
25 g glukos
7 st äggulor
130 g strösocker
 

1 gelatinblad


Koka smultron och 1 dl socker i en kastrull 2 minuter så att sockret löser sig. Mosa smultronen lite med en visp eller en gaffel. 


  1. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  3. Koka upp mjölk, grädde, glukos , vaniljstången + frön och kardemumman.
  4. Visa äggulor och socker fluffigt.Häll över den varma gräddmjölken över äggskummet, sjud under ständig omrörning till 84 grader.
  5. Smält gelatinet i kastrull, tillsätt till äggblandningen och sila den. När smeten är kall tillsätt smultronen och kör den i glassmaskin i ca 30 min.
  6. Bäst resultat får man om glassmeten får vila i kylen över natten tillsammans med smultronen och sedan körs i glassmaskinen. 


Om gelatin:
Kollagen är ett animaliskt protein, genom att bryta ner kollagen med syra blir det gelatin. För att gelatinet ska lösas upp och inte bilda klumpar måste det få svälla i kallt vatten i 5 minuter. Vissa frukter tex. annanas, kiwi och papaya innehåller ett enzym som bryter ner proteiner. Dessa frukter bör inte kombineras med gelatin då gelatinet förstörs. Detta gäller även grädde då grädde bla. består av proteiner.
 En gammal men trofast glassmaskin =)

Reaktioner:

2 kommentarer:

Så härligt! Hela sommaren i glassen :)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More