lördag 30 juli 2011

Apfelstrudel- ingen hit!

Det är ju nästan obligatoriskt att äta en apfelstrudel när man är i Österrike eller tyskland. Det säljs på alla cafeer och konditorier, det finns till och med ett strudelcafé i Innsbruck. Jag blev väldig väldigt besviken på min äppelstudel. Jag hade förställt mig ett saftigt bakverk typ en äppelkaka..men äppelstrudeln var soggig, med tjock torr och smaklös deg och äppelstrudeln växte i munnen. Ingen hit, men nu har jag ätit en riktig österikisk apfelstudel i alla fall.
tänk dig smaklösa äppelskivor i alldeles för mycket potatismjöl..

För dig som vill testa att baka en egen äppelstudel kommer ett recept här:

5 dl  vetemjöl
1 nypa(or)  salt
1 st  ägg
olja
florsocker
1,25 dl  vatten

Fyllning
80 gram  russin
2 msk  ljus rom
1,5 dl  skorpmjöl
100 gram  smör
1,5 kg  äpplen, syrliga
80 gram  nötter
1,5 dl  socker
kanel
pressad citron

1. Arbeta ihop mjöl, salt, ägg, olja och ljummet vatten till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter. Lägg den sedan på en mjölad handduk, kavla ut den och pensla med olja.

2. Mjöla in händerna väl, för fösrsiktigt in dem under degen och dra den varsamt utåt tills den är mycket tunn. Skär bort de tjocka degkanterna och spara dem.

3. Droppa rommen över russinen. Rosta skorpmjölet i lite smör och strö det över degen.

4. Skala äpplen, kärna ur dem och skiva dem tunt. Blanda dem med russin, nötter, socker, kanel och citronsaft och fördela blandninge över degen.

5. Rulla ihop allt till en tjock rulle, vik in degändarna och tryck ihop dem. Dekorera ovansidan med degresterna (från utkavlingen) och picka rullen med en gaffel.

6. Värm upp ugnen till 180 grader. Smält resten av smöret. Lägg rullen på en smörad plåt, pensla den med smör och grädda 30-45 minuter i ugn; pensla då och då med smält smör.

7. Tag ut apfelstrudeln, skär den i smala portionsbitar, pudta över florsocker och servera medan den fortfarande är varm


Reaktioner:

2 kommentarer:

hej! du borde smaka min svärmors äppelstrudel. hon är från slovenien. hon har smördeg istället och blandar keso cream freisch ägg socker lite kanel och RIVNA äppel, russin om man gillar det. till lagom tjock smet.Längderna penslar hon med olja istället för smör då blir de härligt krispiga. De ska helst ätas ljumna. Inte alls torra. mums säger jag// Jonas H .Fbg

Oj det där lät verkligen gott Jonas =) måste helt klart testas nån gång. Tack för tipset!

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More