onsdag 30 november 2011

Julklappstips: Karamelliserad lök




Jag är är inte speciellt bra på att springa på stan och leta julklappar, det är 24 dagar kvar till julafton och jag har inte köpt en enda klapp. Däremot är jag bra på att tillverka hemmagjorda julklappar och visst är det roligare att ge något som man själv har gjort? Hemmagjorda julklappar brukar vara uppskattade och ett litet tips är att skriva en lapp som medföljer där det står vad burkens innehåll kan användas till. 

En bra julklapp att göra är karamelliserad lök vilket passar till så mycket, till exempel ner rört i potatismos, på en rostad smörgås med getost och päron, som tillbehör till kyckling eller kött eller som topping på en pizza. 

För ca 2-2,5 dl

6 gula lökar
1 msk balsamvinäger av bra kvalité
1,5 msk farinsocker
1 tsk salt
2 dl vatten + 0,5 msk kycklingfond
0,5 dl rapsolja

Skala och skiva löken tunt, stek i rapsolja på svag värme i 20 minuter tills löken är glansig och genomskinlig. 
Salta.
Tillsätt socker, balsamvinäger och vatten + fond. Rör runt.
Stek löken på medel värme i 40-60 minuter, rör om då och då. 
När löken är klar ska den vara klibbig, lite som en sylt eller marmelad och ha en mörkbrun färg. 
Häll över löken i en rengjord glasburk.
Håller 2 veckor i kylen.


Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More