tisdag 4 oktober 2011

Kanelbullens dag + recept

Grattis bullen på kanelbullens dag, kram från Grythyttan :)


Postar ett recept från Emma. E som var hos oss och undervisade i bakning. 







Vetedeg - 40 bullar eller 4 längder
(kanel/kardemummabullar, semlor, vetebullar, vetelängder, veteskorpor)

Fördeg
5 dl mjölk
40 g jäst
500 g vetemjöl special
5 g stötta kardemummakärnor

Bortgörning
550 g vetemjöl special
150 g socker
½ tsk salt
1 ägg
200 g rumstempererat smör

Fyllning 1: rumstempererat smör, strösocker, kanel/kardemumma.
Fyllning 2: 100 g mandelmassa som rörs smidig tillsammans med 100 g smör = REMONS tillsätt ev. 5 g kanel i remonsen.
  • Blanda ingredienserna till fördegen och kör i degblandaren på mellanväxel i 5 minuter.
  • Låt fördegen vila i 40 minuter, täckt med handduk.
  • Blanda ner ingredienserna till bortgörningen i fördegen och kör på mellanväxel i 10 minuter.
  • Låt degen vila i rumstemperatur övertäckt med handuk i 60 minuter.
  • Baka ut till önskat bakverk.
  • Lägg bullarna på plåtar och täck med handduk, jäs i 60 minuter.
  • Pensla med ägg och strö på pärlsocker alternativ socker/kardemummablandning. Baka av bullarna på 210 grader ca 9 minuter (beroende på storlek av bulle) och om ni väljer och baka ut till längder, baka på 190 grader i ca 15-20 minuter

Att tänka på
Du kanske har bakat vetedeg innan genom att man smälter smöret och degvätskan samt att man använder jäst med röd/gul förpackning (jäst för söta degar)?
Jäst för söta degar är framställt pga. att sockret och fettet i degen gör att degen jäser lite långsammare och den här sortens jäst påskyndar jäsningen. Varm degvätska påskyndar ju självklart också jäsningen men regeln här är samma som med alla andra bröd - ju långsammare en deg jäser, desto bättre utvecklas smakerna.
Därför använder vi kall degvätska, samt rumstempererat smör och vanlig brödjäst för bästa resultat.
I detta recept gör vi en fördeg för att få igång jäsningsprocessens utan att salt och socker stör jäsningens början.
Ett tips kan vara att pensla bullarna med en sockerlag direkt när de kommer ut ur ugnen, detta gör att man får bullar som är blanka och fina. Gör så här: värm 2 dl socker med 1 dl vatten tills sockret löser sig.

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More