torsdag 13 oktober 2011

I väntan på den mest perfekta Crème caramellen





I skolan håller vi på att laborera fram den mest perfekta Crème caramellen. Vi testar massor av recept, laborerar med tider, konsistenser, färger, former och smak. När vi hittat det bästa ur de olika recepten (det finns en hel del recept som inte alls är bra)utvecklar vi ett eget recept som ska bli det ultimata. Självkart ska ni få det när vi är klara=)

Crème caramel är en slags len och mjuk vaniljpudding gjord på ägg socker grädde eller mjölk och vanilj, med en kolasås liknande karamell. En klassisk dessert, något man bör har ätit någon gång i livet. 
Det här receptet kommer från Leila Lindholm. 




6 portioner

Karamellsås
2 dl strösocker
1 dl vatten
Pudding
0,5 dl strösocker
5 st ägg
1 st äggula
0,5 tsk vaniljsocker
en halv vaniljstång, urskrapade frön
0,5 l mjölk, 3 %


1. Karamellsås, smält socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Sockret skall smälta och bli brunt dvs karamelliseras, var försiktig så att det inte bränns!
3. Häll på vattnet och låt koka i cirka 5 minuter.
4. Man kan prova hälla upp en sked karamell på en kyld tallrik för att kolla konsistensen. Den ska vara sirapsliknande. Låt karamellen svalna.
5. Pudding
Blanda strösocker, ägg, äggula, vaniljsocker och vaniljstång.
6. Rör i mjölken och rör tills strösockret har löst upp sig.
7. Häll karamellsåsen i botten av formarna, cirka 2 msk per form.
8. Fyll försiktigt formarna med äggsmeten upp till kanten.
9. Grädda formarna i vattenbad på 95 grader i cirka 2 timmar. Skaka lite på dem, de ska ha stannat till men kan dallra till lite.
10. Kyl till kylskåpskall innan servering.
11. Skär försiktigt med en kniv längs kanterna och stjälp upp puddingen på en assiette.









4 kommentarer:

hur gör man bara karamell såsen ? de var konstigt formulerat i receptet!

Karamellsåsen till detta recept gör du såhär:

2 dl strösocker
1 dl vatten

1. Smält socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Sockret skall smälta och bli brunt dvs karamelliseras, var försiktig så att det inte bränns!
3. Häll på vattnet och låt koka i cirka 5 minuter.
4. Man kan prova hälla upp en sked karamell på en kyld tallrik för att kolla konsistensen. Den ska vara sirapsliknande.
Låt karamellen svalna.

kan man byta ut mjölk mot grädde? och hur gör jg om jag ej har portionsformar, bara typ mindre gratängformar?

Ja du kan byta ut mjölken mot grädde men du kommer få en stabbigare pudding så jag skulle inte rekommendera det. Du kan göra detta i gratängformar också. Fördela smeten jämt bara. Resultatet kommer att bli en tunnare pudding, alltså inte lika hög. Du får också skaka lite på formarna efter ca 1 timme och kolla om puddingen är klar. Detta på grund av att du antagligen kommer att ha ett tunnare lager pudding vilket resulterar i snabbare tillagning. Lycka till =)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More