Det är ju vansinnigt gott med crème brûlée, men efter att ha provätit sig igenom ett dussintal olika crème brûlée så är inte lika kul och gott längre =) Presis som med crème caramellen laborerar vi i skolan fram det ultimata receptet på crème brûlée. Innom 1-2 veckor har vi nått ett resultat och då kommer receptet upp på bloggen.
Här är systembolagets recept:
Ingredienser för 4 personer
1 vaniljstång, gärna Tahiti
3 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk
3/4 dl strösocker
4 äggulor
Till gratinering:
3 1/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk
3/4 dl strösocker
4 äggulor
Till gratinering:
strösocker
1. Sätt ugnen på 150°C. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna. Lägg vaniljstång- och frön i en bunke och tillsätt de övriga ingredienserna. Låt dra ca 1 tim eller tills sockret har smält. Tag upp vaniljstången. Sila smeten genom finmaskig sil och fördela i 4 portionsformar. Ställ formarna i en till hälften vattenfylld ugnsfast form. Grädda 60 min eller tills de precis stannat. Låt svalna.
Gratinering:
Strö ett jämnt lager med socker på brûléerna och bränn av med en brännare alternativt:
Sätt ugnen på 250°C och grill och gratinera högt upp i ugnen tills sockret har smält och fått lite färg. (risk för att äggkrämen koagulerar och blir äggröra)
3 kommentarer:
Det är det här som är så svårt att lyckas med!
Lycka till :)
Harold McGee återger originalreceptet i "On Food and Cooking". Det är inte så dumt. :-)
Jaa! On food and Cooking håller vi på plöjer igenom nu, den är helt fantastiskt! Vi ska definitivt testa det receptet! tack för tipset=)
Skicka en kommentar