torsdag 6 september 2012

Asiatiskt: fläskfiléwok med sockerärtor och kokosris

Wokad fläskfilé med asiatiska smaker och kokosris. 

sockerärtor i wok

Den här asiatiska woken är lätt att göra och perfekt till middagsbjudningar. Så god att jag planerar att göra den igen nästa helg då familjen kommer på besök här i Grythyttan.

När man wokar är det viktigt att tänka på följande:

  • kött och grönsaker skall skäras tunt 
  • lägg upp alla ingredienser i skålar innan du börjar woka
  • wokpannan skall vara riktigt het innan man lägger ner kött eller grönsaker
  • woka ingredienserna i omgångar, inte allt på en gång 
  • woka de ingredienser som tar längst tid först (oftast köttet)
  • tillsätt såsen sist 



woksås
½ msk fisksås
½ msk sesamolja 
½ msk ostronsås
1 msk soja
1 msk honung 
1 msk risvinsinäger 

wok
500 g fläskfilé, hinnor och fett bortputsat 
200 g sockerärtor
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tesked riven ingefära
1 röd chili, finstrimmlad
 juicen från ½ lime
½ msk fisksås 
matolja
salt och peppar

kokosris 
2 dl jasminris
1 burk kokosmjölk
1 tsk salt
1 msk matolja


Woksås

  • Blanda alla ingredienser i en skål.


Kokosris

  • Värm olja i en kastrull som på medelhög värme. Lägg i ris och stek det 3 minuter. 
  • Tillsätt kokosmjölk och salt. Sjud på svag värme under lock tills riset har absorberat all vätska, ca 15 minuter.

Wok

  • Skär fläskfilén i tunna skivor.
  • Lägg köttet i en bunke, salta, peppra och tillsätt ½ msk fisksås.
  • Blanda om och låt köttet marineras i 5-10 minuter.
  • Hetta upp en wokpanna tills den är riktigt het och häll i lite matolja, ca 1 msk.
  • Lägg i fläskfilén och woka den på högsta värme ca 3-4 minuter tills den fått färg.
  • Lägg över fläskfilén på en tallrik. 
  • Slå av värmen och häll i ytterligare lite matolja.
  • Tillsätt sockerärtorna, woka dom ca 1 minut.
  • Tillsätt vitlök och chili, woka 1 minut till och tillsätt sedan fläskfilen och woksåsen.
  • Woka alltsammans ca 2 minuter och servera sedan på en gång tillsammans med kokosriset och limeklyftor. 



Reaktioner:

1 kommentarer:

Fantastiskt gott, men föredrar riset utan kokosmjölken. Det blev en fet och fadd smak av kokosmjölken. Men wokgrytan var himmelskt god!

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More