tisdag 21 juni 2011

Fläder och jordgubbssaft


Nu blommar flädern förfullt, passa på att fylla frysen med flädersaft och ge bort en flaska till nära och kära.



50 fläderblomsbuketter 
en kartong jordgubbar
3 citroner
2 kg socker
4 liter vatten
60g citronsyra

Skölj fläderbuketterna noga så det inte kommer med småkryp i saften.
Skölj och skiva jordgubbarna och citronerna. 
Varva fläder,citroner och jordgubbar i en kastrull eller stort kärl. 
Koka upp socker, vatten och citronsyra tills sockret har löst sig i vattnet. 
Häll på sockerlagen över flädern, sätt på ett lock eller plastfilm över kärlet och förvara på ett svalt ställe (gärna i kylen om det är möjligt).
Låt saften stå och dra i 5 dagar.
Sila av flädern och tappa upp saften på flaskor. Använd en tratt att hälla saften genom. Saknar du tratt, gör som jag, en egen gjord av en stor pet-flaska med avskuren botten och med en kapsyl från en sportflaska. =) 
Flädersaften håller sig inte så länge,1-2 veckor i kylskåp, så det en bra idé att fylla små flaskor och frysa in dom. 





Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More