lördag 15 december 2012

Favorit till jul: Långjästa saffransbullar


Dom här fantastiskt goda saffransbullarna gjorde jag efter att jag tittade in hos Martin Johansson Pain de Martin. 
Nu har jag hittat ett recept som jag kommer följa varje jul. 


Här kommer hans recept:

2 pkt saffran
1 tsk rom (eller annan god sprit)
1 tsk mörkt muskovadosocker
- – -
250 g vatten (kallt)
250 g mjölk
5 g (1 tsk) färsk jäst
150 g smör
900–950 g vetemjöl
200 g strösocker
6 g salt

fyllning
200 g smör
150 g socker
finrivet skal från en apelsin 
frön från 2/3 vaniljstång.

Rör ihop saffran, sprit och socker i förväg, gärna dagen innan. Blanda alla ingredienser och knåda, för hand eller med maskin, till en smidig deg. Efter att jag rört ihop alla ingredienser i en bunke tog jag upp degen på bänken och knådade för hand. Det tog tio minuter eller lite mer. Jag är annars inne på att baka utan att knåda, men när det kommer till söta degar så har jag inte kommit på någon bra knådfri metod. Men det gör inget, det är kul att knåda lite nån gång ibland också. I början är degen ganska kladdig, men man får stå emot frestelsen att tillsätta mer mjöl om man vill ha en riktigt saftig bulle.
Efter knådningen fick degen vila ungefär 45 minuter. Under tiden gjorde jag en fyllning av 200 g smör, 150 g socker, finrivet skal från en apelsin och fröna  från 2/3 vaniljstång.
Kavla sedan ut degen till en rektangel, bred på fyllningen och vik långsidorna mot mitten så att de överlappar varandra. Skär remsor, cirka 2 cm, och snurra ihop till bullar. Mina vägde runt 75 g. Blir det en deghörna över kan man skära småbitar av den och stoppa in under de bullar som ser minst ut. Jag stänkte lite vatten på bullarna (ca 30 bullar som rymdes på två plåtar) och ställde dem sedan i en avstängd ugn att jäsa under natten.

På morgonen tog jag ut plåtarna, satte ugnen på 250 grader och lät den bli ordentligt varm. Jag lade lite muskovadosocker på några av bullarna och skjutsade sedan in dem i ugnen igen. Jag skruvade ner till 200 grader och satte på varmluftsfläkten eftersom jag bakade av båda plåtar samtidigt.
Efter cirka 7 minuter bytte jag plats på de båda plåtarna och lät dem stå ytterligare 5 minuter. Totalt 12 minuter alltså. När jag tog ut dem penslade jag med sockerlag (koka upp 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker, 1/3 vaniljstång)Reaktioner:

3 kommentarer:

Hoppas du haft en fin jul!
Jag brukar baka Martins bröd. Enkelt och gott (gillar när det är enkelt). Tyvärr hann jag inte med att göra dessa innan jul, men man kan väl baka dem nu med va? Ser riktigt gott ut!

Ja visst är hans bröd underbara!Älskar dom här saffransbullarna, absolut de godaste jag har ätit. Folk blir som frälsta. Klart du kan baka dom nu =) jag gjorde knäck i går kväll ju. God fortsättning!

Ja, jag gör ofta hans sommarbaguetter till frukost. Så enkelt. Jag får väl ta och baka dessa då.:) Tack det samma! Gott nytt år!

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More