lördag 10 juli 2010

Taste Florence

2 veckor innan vi körde ner till Italien bokade jag en guidad mat tur i Florence, Taste Florense Original Taste The Best Tour.( €79.00 per person)
Jag rekomenderar verkligen alla som är intresserad av mat och som besöker Florens att gå denna guidade tur därför att
Det är inte alls lätt att hitta dom bra restaurangerna, caféerna, gelateriorna, bagerier och vinbarerna i stadens myller.
De flesta ställena är turistfällor, det ser man på dom långa menyerna som alltid finns utanför restaurangen, ofta med någon som försöker övertala en om att maten och priserna är jätte bra.
Gå inte på sånt! Leta efter små hål i väggen=) En dörr med ett namn på, ingen meny utanför, få platser
och på någon tvärgata bort från trängseln.

Vår guide var jätte kunnig om både mat och vin, mycket trevlig och pratade flytande engelska.
Hon hade svar på alla frågor vi hade och gav oss tips om dom bästa guldkornen i Florens.
Vi fick även en karta där platserna vi hade besköt var utmarkerade och även dom bästa restaurangerna,caféerna och intressanta ställen för matnördar=)
Första stoppet var på ett bageri (Forno)med paninis, fyllda bröd med ost,spenat och ricotta, bullar fyllda med choklad,frukt osv.
Här fick vi smaka på ett nybakat bröd i små rutor som var fylld med kronärtskocka och ost.Jätte gott!

Andra stoppet var på ett café med florentinska och toscanska specialiteter.
Vi fick smaka på en populär mjuk kladdig kaka som var fylld med ris,rivna apelsinskal och vanilj.

Vårt tredje stopp var inomhusmarknaden,dit lokalbefolkningen och restaurangägarna går och handla färska varor.
Som en saluhall fast så mycket häftigare! Vilken råvaror! Vad jag förstod så kom allting som såldes där från Italiens olika regioner.
Olika bönor,färska som torkade, tomater i olika former och färger,solmogna frukter, toscanska viner, olivoljor, balsamvinäger, fisk och skaldjur från kusten,
färsk pasta, även pasta som dom gjorde där inne i saluhallen, kött, fågel..ja allt du kan tänka dig.
Himmelriket för en matnörd=)

I saluhallen fick vi smaka på kalv som var kokt 6 timmar i grönsaksbuljong.
Fantastiskt! Köttet smälte i munnen.
Vi testade olika balsamvinäger olivoljor och ostar. Guiden berättade även länge om hur balsamvinägern gjordes.
Jag kunde inte föreställa mig att en balsamvinäger kunde vara så god. Dom vi köper i Sverige (i matvarubutikerna) borde inte få kallas balsamvinäger.
Det finns ju knapt någon likhet alls. Dom här var mildare tjockare sötare och kändes silkeslen i munnen.
Vi fick en droppe av 6 olika balsamvinäger. En droppe räckte för att smaken skulle fylla hela munnen länge, och med en lång eftersmak.
Jag fastnade för tryffelbalsamvinägern, vit balsamvinäger, en 12 årig balsamvinäger och en annan.
Det var hemskt dyrt tycker jag. 3 flaskor gick på över 1000 kr. Men man behöver ju som sagt bara några droppar, och smaken går inte att beskriva i ord.


Efter saluhallen gick vi till Florens äldsta glasshop. Där gör dom sin egen glass med unika samt traditionella smaker.
Aldrig har jag ätit så god glass. Dom flesta gelateriorna i Florense fuskar med glassen, dom sprutar i kolsyra för att få glassen mer fluffig och
alltså tjäna mer. Den här glassen var kompakt och färgerna såg naturliga ut. Chokladglassen var mörkbrun och silkeslen med en intensiv chokladsmak.
Jordgubbsglassen smakade solmogna söta jordgubbar.
Vattenmelonsorbéten var uppfriskande och perfekt i den 37 gradiga värmen.
Varje dag ändras specialsmakerna (ca 6 st) då vi var där hade dom bla mascarponeglass med honung, äppelpajglass med syltade äppelbitar,
någon slags glass gjord på den finaste delen av grädden med honungsrostade sesamfrön och bränt sockerglass (ingen höjdare).

Vi avslutade dagen med en vinprovning av toscanska viner i en vinkällare. Guiden berättade om de olika klasserna på vin
och vad man ska leta efter. Kortfattat: Vinflaskor med ett rosa band rött vin)vid korken är ett bra vin.
När det gäller vita viner så ska dom ha ett grönt band, då är det hög klass på vinet.
Taste Florence turen var väldigt lärorikt, roligt framför allt gott.
Do it! =)







Såhär ska tomater se ut. Går inte beskriva i ord hur fantastiskt dom smakar.

Vinkällaren


I vinkällarenHittar man detta märke i en butik vet man att det är en bra butik,kvalitetsmärke

Florens bästa glasshop

Ostar med olika marmelader på

Från vänster: vitbalsamvinäger 30 årig balsamvinäger,12 årig balsamvinäger,tryffelbalsamvinäger, 8årig balsamico och en annan jag inte minns=)

Florens saluhall



Färsk pasta
Vin och sprit shop
Torkad frukt
den kända Florentinsteken

6 timmar kokt kalvkött

Kalvsteken

Första stoppet på bageriet

Gamla ugnar i olika storlekar som dom använde förut för att baka kakor och bröd
hängde på väggen i cafét vi besökte

Längst upp i vänster hörn är kakan med ris som vi smakade på


Florens äldsta bageri med massor av gott


Första stoppet: Bageriet

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More