lördag 17 juli 2010

Tips för rötmånaden

Svensk köttinformation kommer med 9 tips på hur du bör hanterar din mat under rötmånaden.

Bäst före datum

Kontrollera bäst före datum noga.

Rökt och rimmat

Satsa på rökta eller rimmade charkprodukter, som har lång hållbarhet.

Använd kylbag när du handlar

Ta med kylbag till butiken. Transportera hem maten snabbt. Förvara i kyl som håller +4°.

Håll kylkedjan obruten

Ta bara fram så mycket som går åt. När mat står framme i rumstemperatur trivs bakterierna bäst. OBS! Bäst före datum gäller inte om maten blivit varm innan den åker tillbaka in i kylen.

Tina i kylen

Låt aldrig djupfryst mat tina i rumstemperatur. Sommartid är det planering som gäller.

Rena händer

Tvätta händerna med tvål och varmt vatten innan du börjar laga mat.

Rena redskap

Diska kniv och skärbräde mellan du skär grönsaker och kött.

Kyl mat som blir över

Blir det mat över som ska sparas bör den kylas ner så fort som möjligt. Bäst är att ta undan mat som ska sparas och inte låta den stå framme i rumstemperatur.

Lukta, smaka och släng

Lita på dina sinnen. Släng all mat som ser dålig ut, luktar eller smakar illa.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More