onsdag 7 december 2011

Älgfärsbiffar med potatispuré, karamelliserad lök, champinjoner och gräddsås


Himmelska smakkombinationer!
Älg trivs bra bland lök, svamp och lingon.



Biffar
500 g älgfärs
1 gul lök, riven
1,5 dl grädde
2 msk viltfond
0,5 dl ströbröd
1 msk dijon senap
2 tsk soja
2 tsk timjan
1 tsk saltpepparsmör till stekning


Blanda ihop grädde, fond, ströbröd, soja och senap.
Tillsätt färsen, salt peppar, timjan och blanda ihop.
Forma till biffar och stek i smör 5 minuter på varje sida. 


Potatispuré 
500 g potatis

0.5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
15 g smör
salt och peppar



Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den ånga av.
Pressa potatisen genom potatispress.
Värm grädde och smör. Tillsätt det i purén och vispa till ett fluffigt mos.
Smaka av med salt och peppar.


Gräddsås
1 charlottenlök
2 dl grädde
0,5 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk soja
1 tsk dijon senap

Finhacka löken och stek den mjuk i smör.
Tillsätt grädde, vatten, fond, soja och senap.
Koka såsen 15 minuter tills hälften av såsen återstår.



Champinjoner
6 champinjoner
smör att steka i
1 tsk salt
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek i smör på hög värme tills de har fått färg.



Karamelliserad lök

1 gul lök
1 tsk balsamvinäger
1 tsk socker
en nypa salt
1 dl vatten + 1 tsk kyckling fond
1 msk rapsolja

Skala och skiva löken tunt, stek i rapsolja på medel värme i 5 minuter
Salta och tillsätt socker, balsamvinäger, vatten + fond.
Stek löken på medel värme i 20-30 minuter.

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More