söndag 5 september 2010

Höstig lammgryta med kantareller


Här i Grythyttan är det riktigt höstigt, svampen poppar upp för fullt i skogarna, löven ligger gula på marken och luften är kylig. Vad passar då bättre än en värmande höstgryta? Igår gjorde jag en fantastiskt god lammgryta och självklart delar jag receptet med er.




400g grytbitar av lamm
1 stor gul lök
6 vitlöksklyftor2 morötter
2,5 dl grädde
3 dl vitt vin + 1 dl
1 msk rosmarin (gärna en liten knippe färsk)
1 msk salvia (gärna en liten knippe färsk)
2 msk viltfond
1 msk dijonsenap
ca 400-500g kantareller
smör att steka i
salt,peppar

Redning:
Vispa ihop 3 msk vetemjöl + 1 dl vatten




Börja med att bryna köttet i smör på hög värme. Salta och peppra.
Stek köttet i omgångar, så det inte bildas för mycket vätska i pannan, då blir det kokt kött.
Lägg över Köttet i en stor kastrull.
Skala och dela löken i hälften, skiva tunt.
Skala vitlöksklyftorna (pressa med sidan av kniven på klyftan så lossnar skalet lättare)
och finhacka dom.
Skala morötterna och dela dom i mindre bitar.
Stek morötter lök och vitlök i smör på hög värme 5 minuter och lägg över alltsammans i kastrullen med köttet.
Häll i 2 dl vatten, viltfonden och vinet i kastrullen.
Koka på medelhög värme i en timme.
Smaka av buljongen och tillsätt eventuellt mer salt och peppar.
Stek svampen i rikligt med smör på hög värme tills den har fått lite färg, salta och peppra.
Tillsätt den steka svampen i grytan.
Blanda dijonsenapen med grädden och 1 dl vin, häll ner i grytan.
Häll i vetemjölsredningen och rör runt ordentligt så det inte bildas klumpar.
Låt grytan koka ytterligare 10 minuter.

Reaktioner:

3 kommentarer:

Åh vilken härlig gryta! Får nog ta och göra en gryta till helgen när man har lite extra tid att stå vid spisen! Tack för inspirationen :-)

JAg håller med bloggnamnet.... Nam-nam...

Brutalt god! Tack för inspiration :)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More