måndag 28 april 2014

Ugnsbakad lax med fänkålssallad och kall örtsås

vårlax, fänkålssallad, lax vår, ugnsbakad lax, lågtempererad lax, kall örtsås, påskrecept, recept påsk


Lax blir fantastiskt god och saftig när den tillagas långsamt på låga temperaturer.
Till laxen en fräsch, vårig fänkålssallad med en frisk och örtig kall sås. 



För fyra personer

Kall örtsås

1 kruka dill
½ kruka gräslök
1 kruka basilika, bladen
en knippe persilja, bladen
½  dl olivolja
2 dl turisk yoghurt, naturell
½ dl majonnäs
½ vitlöksklyfta, pressad
1 tsk dijonsenap
1 tsk salt
nymalen peppar

Mixa olivolja, salt, dill, persilja, basilika och gräslök slät i en mixer eller med en stavmixer.
Rör ihop örtblandningen med yoghurt, senap, vitlök och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.


Citronvinägrett

1 msk olivolja
1 msk pressad citron
en nypa flingsalt

Fänkålssallad

½ fänkål
1 stor schalottenlök
en halv gurka
en kruka dill
1 äpple

Ansa fänkålen och skär bort roten. Skär fänkålen, äpplet och gurkan tunt med hjälp av en mandolin eller en osthyvel. Skala löken och skär även den tunt. Blanda alltsammans i en skål och plocka ner dillen. Vänd salladen i citronvinägretten.

Ugnsbakad lax

800 g färsk laxsida med skinn, urbenad

Sätt ugnen på 125 grader.
Placera laxen i en ugnsform, salta och peppra.
Sätt in laxen i ugnen i ca 45 minuter till en kärntemperatur på 48 grader

Vid servering: Fördela fänkålssalladen över laxen och servera med och örtsåsen och kokt potatis.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More