tisdag 18 november 2014

Juldessert: Lingonmousse med chokladdoppade fikon och saffranshonung


Så var det snart jul igen då. Som alltid är det bra att vara ute i god tid, något man oftast aldrig är, eller hur? I årets julnummer av Villatidningen som kommer ut snart, finns två av mina recept med. Tänkte dela med mig av en juldessert bestående av lingonmousse, chokladdoppade färska fikon och saffranshonung.


Lingonmousse

3 dl lingon
3,5 msk socker
50 g phiadelphia
100 g kesella
250 g vispgrädde, 40 %
90 g strösocker
3 gelatinblad
eventuellt en spritspåse

Koka upp 3,5 msk socker och lingon. Mixa slät med en stavmixer. Lägg geletinbladen i kallt vatten.
Vispa phiadelphia, kesella och strösocker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dom under omrörning i lingonpurén.
Blanda lingonpurén med ostblandingen. Vispa grädden lätt och blanda även ner den. Moussen kan kännas lös men kommer att bli fast i kylen.
Vill du spritsa ut moussen på tallrikar eller i glas vid servering behåller du den i bunken och ställer den i kylen.
Det går också bra att fylla glas direkt och ställa in i kylen i några timmar.

Chokladdoppade fikon
6 färska fikon
100 g 70 % mörk choklad
1 msk smör


Riv eller hyvla ca 0,5 dl av chokladen för garnering och ställ åt sidan så länge.
Grovhacka resterande choklad och smält tillsammans med smöret aningen över ett vattenbad eller i en mikrovågsugn.
Rör om i chokladen tills den är blank och allt smör har smält.
Skär fikonen i hälften och doppa i chokladen. Sätt fikonen på en tallrik och låt chokladen stelna.


Saffranshonung

2 msk flytande honung
0,5 g (1 paket) saffran

Om du har saffran i trådar, krossa först saffranet med en sockerbit i en mortel till ett pulver.
Blanda saffran och honung i en mugg och värm några sekunder i mikron så att honungen blir mer rinnig.

Vid servering: Vill du spritsa ut moussen för du över den från bunken i en spritspåse och spritsar ut på tallrikar eller i glas.
Garnera med de chokladdoppade fikonen, ringla över saffranshonungen och riven eller hyvlad mörk choklad.




Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More