lördag 26 april 2014

Lammköttbullar med tomatsallad och basilikayoghurt




Nu när det börjar bli varmare ute kan det vara skönt med en lättare lunch.
Jag inhandlade lokalproducerade skånska tomater, gurka, basilika och rödlök på min favoritbutik Rötter i Malmö. Lammfärsen maldes vid beställning till ett bra pris (30 kr för 500 g) på Lammspecialisten som ligger vid Möllevångstorget. 


för fyra personer

Lammköttbullar

500 g lammfärs
½ kruka timjan, bladen
2 vitlöksklyftor, pressade
finrivet skal av en citron
2 tsk salt
peppar efter smak
smör att steka i

Finhacka timjan och blanda ihop den med de övriga ingredienserna.
Rulla köttbullar av färsen och stek i smör på hög värme tills köttbullarna fått färg ca 3-4 minuter.
Köttbullarna får gärna var rosa i mitten.


Basilikayoghurt

2,5 dl turkisk yoghurt
1 msk dijonsenap
1 kruka basilika, bladen
1 msk olivolja
1 liten vitlöksklyfta
finrivet skal av 1 citron
1 krm salt

Mixa alla ingredienser förutom yoghurten i en mixer till en slät konsistens.
Vänd ner basilikabladningen i yoghurten och smaka eventuellt av med mer salt.

Tomatsallad

500 g blandade tomater i olika färger
1 rödlök
3 små gurkor eller en halv stor

Skär tomaterna i mindre bitar.
Skär rödlöken tunt eller hyvla den på en mandolin.
Skär gurkan i önskad form och storlek.
Blanda ihop alla ingredienser i en skål och fördela sedan på tallrikar.



Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More