fredag 29 november 2013

Rencarpaccio, lingonchutney, syltade kantareller, brysselkålsblad och Västerbottenost



































Har ni börjat finula på årets julbord?  För mig är det viktigt att behålla julens alla gamla traditioner men det är roligt om det också finns nya inslag på julbordet. Då jag under hösten har arbetat med norrländska råvaror så som röding, ren och hjortron blev ett ett av årets nya inslag en norrländskinspirerad carpaccio på ren. 





Rencarpaccio


300 g reninnerfilé, fryst
brysselkål
Västerbottenost, tunt hyvlad
syltade kantareller
lingonchutney
brynt smör
flingsalt
nymalen peppar

Ta fram reninnerfilén ur frysen och låt den tina något. Putsa köttet fri från hinnor. Skär lövtunna skivor med en vass kniv och fördela köttet på fyra tallrikar. Strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över. Lägg på de syltade kantarellerna, lingonchutneyn, hyvlad Västerbottenost och brysselkålsbladen. Avsluta med några droppar brynt smör.


Brysselkål


brysselkål, 6 st
1 msk olivolja
1 krm flingsalt

Plocka de yttersta bladen från brysselkålen och vänd upp med olivolja och flingsalt.


Syltade kantareller
100 g kantareller, finns att köpa fryst
Lag:
2 kvistar timjan, krossad
2 enbär
2 lagerblad
3 kryddnejlikor
4 vitpepparkorn
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten

Rensa kantarellerna och lägg dem i en skål. Koka ihop alla ingredienser till lagen och häll den över kantarellerna. Täck skålen med plastfilm och låt stå i några timmar.


Lingonchutney


2 dl lingon, färska eller frysta
1 rödlök, finhackad
1 dl balsamvinäger
2 msk honung
2 lagerblad
en bit kanelstång
4 kryddnejlikor
1 krm salt
1 msk smör


Smält smöret och och fräs lök, lagerblad, kanelstång och kryddnejlikor 4-5 min utan att det bränns. Tillsätt lingon, honung, balsamvinäger och salt. Sjud 20-30 min tills vätskan kokat in och chutneyn fått en fastare konsistens. Låt svalna innan du häller upp på burk.


Brynt smör


100 g smör

Smält smöret på medelvärme i en kastrull tills det är gyllenbrunt och har fått en nötaktig söt doft. 

Reaktioner:

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More