onsdag 19 december 2012

Varm choklad med mintsmak



































Är du som jag inte så förtjust i glögg, men vill ändå dricka något värmande?  Gör dig då en kopp varm choklad med polkagrisar och grädde. Supergott och garanterad favorit hos barnen=) 


för 4 personer

1 l mjölk
150 g 70 % choklad
2,5 dl polkagrisar
2 msk farinsocker
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt


  • Mixa polkagrisarna till ett puder i en matberedare.
  • Bryt chokladen i mindre bitar.
  • Värm upp mjölk, vaniljsocker och socker i en kastrull.
  • Lägg ner chokladen och låt den smälta.
  • Tillsätt polkagrispudret och smaka av chokladen med en nypa salt. Saltet förhöjer chokladmaken.
  • Häll upp chokladen i koppar eller glas och toppa med vispad grädde och krossade polkagrisar. 






lördag 15 december 2012

Favorit till jul: Långjästa saffransbullar


Dom här fantastiskt goda saffransbullarna gjorde jag efter att jag tittade in hos Martin Johansson Pain de Martin. 
Nu har jag hittat ett recept som jag kommer följa varje jul. 


Här kommer hans recept:

2 pkt saffran
1 tsk rom (eller annan god sprit)
1 tsk mörkt muskovadosocker
- – -
250 g vatten (kallt)
250 g mjölk
5 g (1 tsk) färsk jäst
150 g smör
900–950 g vetemjöl
200 g strösocker
6 g salt

fyllning
200 g smör
150 g socker
finrivet skal från en apelsin 
frön från 2/3 vaniljstång.

Rör ihop saffran, sprit och socker i förväg, gärna dagen innan. Blanda alla ingredienser och knåda, för hand eller med maskin, till en smidig deg. Efter att jag rört ihop alla ingredienser i en bunke tog jag upp degen på bänken och knådade för hand. Det tog tio minuter eller lite mer. Jag är annars inne på att baka utan att knåda, men när det kommer till söta degar så har jag inte kommit på någon bra knådfri metod. Men det gör inget, det är kul att knåda lite nån gång ibland också. I början är degen ganska kladdig, men man får stå emot frestelsen att tillsätta mer mjöl om man vill ha en riktigt saftig bulle.
Efter knådningen fick degen vila ungefär 45 minuter. Under tiden gjorde jag en fyllning av 200 g smör, 150 g socker, finrivet skal från en apelsin och fröna  från 2/3 vaniljstång.
Kavla sedan ut degen till en rektangel, bred på fyllningen och vik långsidorna mot mitten så att de överlappar varandra. Skär remsor, cirka 2 cm, och snurra ihop till bullar. Mina vägde runt 75 g. Blir det en deghörna över kan man skära småbitar av den och stoppa in under de bullar som ser minst ut. Jag stänkte lite vatten på bullarna (ca 30 bullar som rymdes på två plåtar) och ställde dem sedan i en avstängd ugn att jäsa under natten.

På morgonen tog jag ut plåtarna, satte ugnen på 250 grader och lät den bli ordentligt varm. Jag lade lite muskovadosocker på några av bullarna och skjutsade sedan in dem i ugnen igen. Jag skruvade ner till 200 grader och satte på varmluftsfläkten eftersom jag bakade av båda plåtar samtidigt.
Efter cirka 7 minuter bytte jag plats på de båda plåtarna och lät dem stå ytterligare 5 minuter. Totalt 12 minuter alltså. När jag tog ut dem penslade jag med sockerlag (koka upp 1/2 dl vatten och 1/2 dl socker, 1/3 vaniljstång)



måndag 10 december 2012

Saffranspäron med vaniljgrädde





Saffranspäron
för 4-6 personer

4-6 päron
8 dl vatten
4 dl socker
1 vaniljstång
2 paket saffran
½ citron, pressad


  • Koka upp vatten, socker, citron och saffran.
  • Skala päronen men behåll skaftet.
  • Skär päronen i hälften och ta ut kärnhuset med en tesked.
  • Sjud päronen i lagen tills dom är mjuka, ca 10-20 minuter.
  • Ta upp päronen och reducera lagen tills 2/3 kvarstår.
  • Låt lagen svalna något, lägg sedan över päronen i en glasburk och häll över lagen.
  • Saffranspäronen kan nu förvaras upp till en vecka. 
  • Servera päronen varma eller kalla med vaniljgrädde.

Vaniljgrädde

3 dl vispgrädde
½ msk socker
1 tsk vaniljsocker
  • Blanda ihop alla ingredienserna och vispa grädden luftig.



tisdag 4 december 2012

Revbensspjäll med svartvinbär och sweet chili



















Varje gång jag äter revbensspjäll förundras jag över varför jag inte köper det oftare. Så enkelt och så gott. Här i en lite juligare tappning med svartvinbär, sweet chili och satsumas. Ät dom till fredgasmyset, på julbordet eller kanske som jag gjorde här om natten, i sängen med väldigt mycket hushållspapper och ett glas mjölk. =)



för 4-6 personer

ca 1-1,2 kg tjocka revbensspjäll
0,5 dl soja
1 dl sweet chili
1,5 dl svartvibärssylt eller marmelad
saften av 2 satsumas


  • Skär revbensspjällen i mindre bitar.
  • Blanda alla ingredienser i en påse och lägg ner köttet.
  • Marinera i kylen över natten.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg över revbensspjällen och marinaden i en ugnsform och täck med aluminiumfolie.
  • Stek i ugnen i en timme och vänd köttet efter 30 minuter.
  • Höj temperaturen till 200 grader och ta bort aluminiumfoliet.
  • Stek revbensspjällen i ytterligare 30 minuter. Vänd dem efter 15 minuter.





Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More