onsdag 30 maj 2012

Grillade lammkotletter med ugnsbakade grönsaker och ruccolapesto




Ruccolans pepprighet framträder tydligt i peston tillsammans med mandlar, vitlök och parmesan 


Primörgrönsaker när de är som bäst




I helgen var vi förbi Ervalla Lamm och hämtade lammet vi hade beställt. 
Två kartonger, styckat och klart. 
Frammåt kvällen tände vi grillen och i ett vackert Grythyttan med kvällssol och ett glas rött på altanen njöt vi av sommarens första grillning.



för 4 pers

8 lammkotletter
4 kvistar rosmarin
4 vitlöksklyftor, finhackade 
1 dl olivolja
salt och peppar

grönsaker
1 knippe färska morötter
1 knippe grön sparris
1 knippe färsk gul lök + det gröna
1 msk rapsolja
salt 

ruccolapesto 
1 påse ruccola,75 g
1 dl sötmandel
100 g parmesanost, riven
1,5 dl olivolja 
saften av 1/2 citron
salt 

Lammet
Salta och peppra lammkotletterna. 
Bryt rosmarinkvistarna i mindre bitar.
Lägg rosmarin, vitlök och kotletterna i en stor plastpåse tillsammans med olivoljan.
Marinera lammkotletterna 2-3 timmar i kylen.

Torka bort överflödig olivolja från kotletterna så den inte droppar ner på grillkolen. 
Grilla kotletterna 2 minuter på varje sida.  

Ruccolapeston
Rosta mandlarna i en torr het stekapanna tills de fått lite färg.
Mixa ruccola och mandlar i en matberedare ca 20 sekunder.
Tillsätt olivoljan, citronsaften och parmesanosten. Mixa ihop peston och smaka eventuellt av med mer salt. 

Ugnsbakade grönsaker
Dela morötterna och löken i hälften.
Blanda sparrisen, morötterna och löken med rapsoljan, salt och peppar. 
Baka i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills morötterna är mjuka.
Vänd grönsakerna i hälften av peston och servera resten av peston i en skål bredvid. 







Reaktioner:

2 kommentarer:

Lammkotletter är riktigt fint:) Jag bor i en liten stad så det är svårt att få tag på riktigt fina lammbitar men när man väl kommer över någon bit blir jag överlycklig:)

Ann-Sofi MATSAFARI Ja visst blir man! Man får köpa på sig när man har chansen. Vi brukar köpa ett halvt till ett helt lamm 1-2 gånger per år. Nu är frysen full så det kommer bli mycket lamm framöver. Måste ju få plats med blåbär och jordgubbar som kommer snart=)

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More