onsdag 21 mars 2012

Kroppkakor med rårörda lingon, brynt smör och grillad spetskål


Visst gör vi kroppkakor alldeles för sällan?
Det är ju egentligen jätte enkelt och så fantastiskt gott!
Tillsammans med grillad spetskål rårörda lingon, brynt smör och stekt rimmat sidfläsk är det kanske en av de godaste luncherna jag ätit på väldigt länge. (Tack fina P för en fantastisk lunch)
Bryn gärna på kroppkakorna lite innan servering så får dom en knaprig yta.



Rårörda lingon

5 dl lingon
2 dl socker

Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.



Leif Mannerströms recept för 4 personer:


700 g potatis, helst King Edward
1 dl potatismjöl
3 st äggulor
50 g brynt smör
1 tsk salt

Fyllning
400 g rimmat sidfläsk
1 st stor gul lök
Smör till stekning
2 tsk kryddpeppar, nystött

Till servering
400 g rimmat sidfläsk, strimlat och stekt
Rårörda lingon
Brynt smör
Grillad spetskål

Skala och koka potatisen.
2. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något.
3. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet.
4. Blanda till en smidig deg.
5. Skär fläsket till fyllningen i halvcentimeterstora bitar.
6. Skala och skär löken i lika stora bitar.
7. Hetta upp smöret och stek fläsk och lök gyllenbrunt.
8. Blanda i kryddpeppar, ställ åt sidan så länge.
9. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en rymlig kastrull.
10. Rulla ut potatisdegen till en limpa och skär cirka 2 cm tjocka skivor.
11. Gör små fördjupningar i mitten och lägg i fyllning.
12. Vik ihop till bollar runt fyllningen och platta till något.
13. Knaperstek fläsket till serveringen, lägg lite smör i pannan till en början så att det inte bränner vid.
14. Låt rinna av på hushållspapper, håll varmt.
15. Koka kroppkakorna i omgångar, 5–6 minuter eller tills de flyter upp till ytan.
16. Servera genast med fläsket, lingon och brynt smör.





Pensla spetskålen lite med olja, grilla i en torr het stekpanna och efterstek i ugnen 5 min på 200 grader.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More