onsdag 29 juni 2011

Enkel potatissallad



Det allra bästa med att bo i en stuga i skogen är att man kan odla sina egna grönsaker. När det är dags för mat så går man bara ut till landet och plockar med sig det man behöver. Färskpotatis och knipplök som blev över från midsommar och blandsallad och ruccola från landet fick bli dagens lunch.

5 kalla färskpotatisar, delade i mindre bitar
1 gul knipplök
en näve blandsallad
3 msk dressing


dressing ( flera portioner)

1 hackad vitlöksklyfta
1 msk riven färsk ingefära
2 msk senap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk flytande honung
1 äggula
1/2 dl olivolja
1/2 tsk flingsalt

Blanda samman alla ingredienser till dressingen utom oljan. Kör med stavmixer. Tillsätt oljan lite i taget under vispning.

tisdag 28 juni 2011

På promenad i Grythyttan

Jag har hittat en jätte vacker väg fullt med blommor och bär. Massor av blåbär, smultron, hallon och lingon. Det är nog världens bästa väg =) Grythyttan är verkligen vackert nu på sommaren. 













måndag 27 juni 2011

Vinegretter till olika sorters sallader



Jag tyckte att den här bilden var så fin=)
Jätte bra att ha på kylskåpsdörren när man saknar inspiration.

söndag 26 juni 2011

Midsommarmat


Det här åt vi =)








onsdag 22 juni 2011

Midsommarmeny


Nu är jag klar med min midsomamrmeny, såhär ser den ut =)
Vad ska ni göra för mat?

tisdag 21 juni 2011

Fläder och jordgubbssaft


Nu blommar flädern förfullt, passa på att fylla frysen med flädersaft och ge bort en flaska till nära och kära.



50 fläderblomsbuketter 
en kartong jordgubbar
3 citroner
2 kg socker
4 liter vatten
60g citronsyra

Skölj fläderbuketterna noga så det inte kommer med småkryp i saften.
Skölj och skiva jordgubbarna och citronerna. 
Varva fläder,citroner och jordgubbar i en kastrull eller stort kärl. 
Koka upp socker, vatten och citronsyra tills sockret har löst sig i vattnet. 
Häll på sockerlagen över flädern, sätt på ett lock eller plastfilm över kärlet och förvara på ett svalt ställe (gärna i kylen om det är möjligt).
Låt saften stå och dra i 5 dagar.
Sila av flädern och tappa upp saften på flaskor. Använd en tratt att hälla saften genom. Saknar du tratt, gör som jag, en egen gjord av en stor pet-flaska med avskuren botten och med en kapsyl från en sportflaska. =) 
Flädersaften håller sig inte så länge,1-2 veckor i kylskåp, så det en bra idé att fylla små flaskor och frysa in dom. 





söndag 19 juni 2011

Gnocchi med rödbetor kronärtskocka bacon spenat och getost








För 2 pers:


1 påse gnocci
8 små rödbetor
1 liten påse blaspenat
2 kronärtskockor
1 citron
60g getost
1 paket bacon
smör
salt och peppar


Skala kronärtskockorna (video) genom att försiktigt plocka bort bladen. Ta bort det gula skägget genom att skrapa bort det med en kniv. Skär bort alla håra delar och blad på kronärtskocksbottnarna och gnid in dom med citron så dom inte blir bruna. Koka med 2 nypor salt och lite citronsaft i en halv liter vatten i 10-15 minuter. Kronärtskockorna ska vara genomkokta. Känn efter med sticka att de är mjuka. Häll av vattnet och låt kronärtskocksbottnarna ligga kvar i kastrullen, Tillsätt en klick smör i kastrullen och blanda runt. 


Skär av blasten från rödbetorna och koka rödbetorna tills dom är mjuka. När rödbetorna är mjuka är det lätt trycka av skalet under rinnande vatten. (spara gärna blasten tips på vad du kan göra med dom finns här)


Strimla och knaperstek bacon. Ställ åt sidan.


Stek gnocchin i smör 5-6 minuter tills dom har fått färg. Blanda ner 3/4 av av spenaten, spara resten av spenaten till serveringen. Salta och peppra.


Skär rödbetor och kronärtskockor i mindre bitar, tillsätt resten av spenaten och blanda ihop med gnocchin. Strö bacon och smulad getost över.

torsdag 16 juni 2011

Inspiration till Midsommar

Jag tittade runt på lite på lite sidor med Midsommaraftonstips och hittade denna sida; Fixafesten.nu 
Där kan man ladda ner ett kitt till Midsommarfesten som innehåller bland annat placeringskort, servettringar, bordstablett, ölunderlägg och en välkomstskylt. Här laddar du ner kittet.




onsdag 15 juni 2011

Vitlökspasta med massor av vitlök






pasta för 2 personer ca 200-300 g per portion
2 vitlökar
1 tsk sambal oelek
1 dl matolja
ev parmesan eller fetaost för topping

Skala och skär alla vitlöksklyftor i tunna skivor.
Stek vitlöken och sambal oelek i matoljan på medelvärme tills vitlöken har fått en guldfärgad nyans, men se upp så den inte blir brun, då smakar den bittert. Dra stekpannan från värmen.
Koka pastan medan vitlöken steks.
Häll av pastavattnet och tillsätt pastan i stekpannan. Blanda runt och toppa gärna med riven parmesan eller fetaost vid servering.

söndag 12 juni 2011

OBH Nordica Supreme Non-Stick

Genom Buzzador där du provar nya produkter och tjänster, berättar för vänner och bekanta och ger sedan feedback till tillverkaren, har jag fått i uppdrag att testa fyra proukter från från OBH Nordica Supreme Non-Stick serien. En 3 liters gryta med durkslag integrerat i locket, värmeresistenta handtag som även håller locket på plats när man ska hälla av vatten. En 1,5 liters kastrull också med värmeresistenta handtag och durkslag, en stekpanna 28 cm med två hällpipar och en kniv 15 cm. Kastrullerna och stekpannan har en non-stick beläggning vilket gör att maten inte fastnar i stekpannan och inget tillsatt fett behövs för att tillaga maten. 









Dagens lunch bestod av stekt lax med citron,quinoa och en röra på bacon ärtor vitt vin grädde och purjolök. 









Lax
2 bitar laxfilé
en halv citron
salt och peppar
ev matfett att steka i

Bacon och ärtröra
1 paket bacon
en halv purjolök, strimlad
2 dl gröna ärtor
1,5 dl grädde
0,5 dl vitt vin
2 tsk kycklingfond eller en halv kycklingbuljongtärning 


Strimla bacon och knaperstek.
Tillsätt purjolöken, grädden, vinet och kycklingbuljongen. 
Koka utan lock på svag värme i 10 minuter tills röran har tjockat till sig. 
Stek laxen 4 minuter på varje sida och pressa över citronen, salta och peppra. Tillsätt ärtorna i röran och låt dom puttra med i 2-3 minuter innan servering.






Både grytan och kastrullen var väldigt lätta att diska förhand vilket var ett plus.
Non-stick beläggningen i stekpannan var riktigt bra och det var inga problem alls att steka laxen utan att använda något fett. Laxen brände inte fast i pannan trots hög värme och det var lätt att flytta runt och vända på den. Jag är mycket nöjd med stekpannan =)











torsdag 9 juni 2011

Pasta och pesto



4 portioner:
1 kruka färsk basilika
1 påse pinjenötter
3 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
3 nypor flingsalt


Mixa ihop basilika, vitlök och pinjenötter i en hushållsmixer.
Tillsätt den rivna parmesanosten, olivoljan och flingsaltet.


Dela

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More